In Volendammer klederdracht – In beeld en woorden

Heel veel toeristen in Volendam gaan naar de zaak van fotograaf Zwarthoed om zichzelf te laten vereeuwigen in Volendammer klederdracht. Je kunt daar al vanaf 1920 terecht. Niet alleen bekende Nederlanders doen dit maar echt iedereen. Onlangs vond ik in een map enkele zwart-wit foto´s met historie. Het gaat om het ouderlijk gezin van mijn vader.

Twee foto´s op papier van de fotogigant ´Kodak´. Je kon de prenten zelfs als ansichtkaart versturen. Op de eerste foto staan mijn vader Willem en zijn zus Rina. Gezien de geschatte leeftijd van hen op dat moment moet dit rond 1947/1948 zijn. Het tweetal hield elkaar vast. Willem keek met grote ogen recht in de camera en Rina had er weinig trek in, want zij huilde blijkbaar.

Boven de prent staat met vulpen geschreven ´z.o.z´ en inderdaad op de achterkant staat een bericht, namelijk:

Geachte Mevr. Kroese 90/5 en 90/6 2 x foto

tot onze spijt foto´s niet goed

Komt U nog eens terug om ze gratis over te laten maken of zal ik het geld terug zenden

Gaarne even bericht.

In afwachting

Zwarthoed

Onze familienaam wordt wel vaker verkeerd geschreven, maar ik weet zeker dat mijn grootouders hier geen probleem van maakten. Zo eerlijk van de fotograaf dat hij niet tevreden was over zijn eigen werk en daarom zijn klanten de kans gaf om opnieuw foto´s te laten maken of dat zij hun geld terugkregen.

Ik vermoed dat het gezin terug is gegaan naar Volendam. Mijn opa Willem had een schildersbedrijf en kwam voor veel klussen vanuit Amsterdam naar het palingdorp, dus hij kende ook veel Volendammers.

Op de tweede foto staat het volledige gezin Croese in Volendammer klederdracht. Oma Hieke met tante Rina en opa Willem met mijn vader Willem. Helaas zij zijn er allemaal niet meer, maar de foto bewaar ik goed.

En dan te weten dat je vandaag de dag nog steeds in Volendammer klederdracht je kunt laten fotograferen. Prachtig! Doen dus!

Meer informatie: https://www.fotozwarthoed.com/