Loodgrijze bovisten – In woorden en beeld

Het mooie van wandelen met de hond is dat je wat ziet onderweg. En niet alleen jij als mens maar de viervoeter als dier ook. Mijn Mechelse herder Benthe struint complete gebieden af. Het meest interessant vindt zij bossen, maar ook stomweg weilanden.

Zo laat ik haar rennen op een voormalig weiland dat omgetoverd wordt tot een bedrijventerrein. Je weet wel van die gebieden met foeilelijke grijze blokkendozen, vooral distributiecentra. Benthe rent voluit naar in een de verte liggende stok. Zij weet niet hoe snel zij dat ding in haar bek kan stoppen.

Terwijl Benthe vrolijk verder rent zie ik in het gras twee kleine bolletjes. Er zit een gaatje in het stel. Alles is er uit. Puur natuur. Zij worden zelfs loodgrijze bovisten genoemd. Wikipedia laat weten: “Deze kleine paddenstoel komt voor op droge tot vochtige zandgrond in hooilanden, vaak gemaaide graslanden, bermen en dijken en op open plekken en langs paden in bossen en duinstruweel. Ze leven vaak verspreid tot geclusterd in verstoorde gebieden, vooral in dun gras.”

En dan is daar het moment dat ik even weg ben net als mijn viervoeter ook iets vindt. Uit mijn jaszak pak ik mijn oude camera die het nog prima doet. Even een plaatje schieten. Weer een mooi moment. Kwispelend komt Benthe op mij af, zij bekijkt de twee kleine bovisten. Wij genieten samen volop.

© Willem Croese