Hem verrijken

Een anekdote over – Tussen wal en schip raken.

 

… kom niet tussen de

DRAAK

en zijn TOORN

 

Tekst Kicking Bird Robison: RobD, Uw Gastschrijver

Kan niet meer voor of achteruit

 

P L A Y     ►  ιι  ◄◄  ¿  ►►   ιι   R E C O R D

 

Ik sta te praten met de uitbater van de JUMBO ‘Buurtsuper’.

Hij staat onder druk met zijn openingstijden van zijn winkel.

Hij komt ernstig een paar handjes tekort. Aan klandizie geen gebrek. Das het probleem niet. De winkel loopt als een tierelier.

Op zijn oproep voor vakkenvullers reageert letterlijk “NIEMAND!”

Zijn zakken zijn inmiddels goed gevuld. Maar de leegloop in de winkel is bijna compleet, mekkert hij.

De “vakken” schreeuwen om aangevuld te worden.

Het vaste ‘personeel’ wordt doorgaans ondersteund door scholieren en/of studenten zoals dat tegenwoordig heet. Ook deze mensen worden onderworpen aan een continue rooster; De 24 uurs economie. Even uitleggen; Tot een dag voor het college is alles onzeker. Er nog van alles mogelijk. Het zijn een soort jongleurs die altijd meerdere ballen in de lucht moeten houden. Om iets af te stemmen met elkaar is een heel gedoe. Er hangt inmiddels te veel onzekerheid boven zijn hoofd. Hij kan niet meer voor of achteruit.

Voorbeeld: Pieter, een van de medewerkers in zijn winkel, studeert aan de Hoge school te Nijmegen. Als ondernemer ben ik hartstikke blij dat deze jongen als vakkenvuller het vaste personeel bijstaat.

Om de winkel te drijven maakt hij altijd een planning om voldoende medewerkers in de winkel te hebben. Maar die planning is inmiddels gebaseerd op drijfzand. Regelmatig wordt hij ’s morgensvroeg gebeld door zo’n ‘Jongleur’, met de mededeling dat hij absent is wegens het omgegooide lesrooster van de hoge school. “En bedankt!”, zegt de ondernemer.

Beiden staan met lege handen. De ondernemer kan zijn handen niet meer in het haar steken en stopt ze derhalve maar in zijn zakken. Er valt wat papiergeld op de grond. Ik zeg dat is geen geluks-dubbeltje. Als man van de ‘Donald Duck generatie begrijpt hij dat als geen ander.

Pieter loopt langs ons en geeft zijn broodheer een knipoog. Ze hebben een goede verstandhouding met elkaar. Het is een goede kracht merkt de ondernemer op. Ze komen en gaan weer na een bepaalde tijd.

We staan nog geen 5 minuten te praten en hij wordt weer via zijn oortje opgeroepen. Hyperconnected ook dat nog. Deze ‘SUPER’-man verkeert in ‘tijdnood’. Als dit zo blijft, zeg ik tegen mijn vrouw dan raakt hij binnenkort zelf uit ‘zijn’ tijd.

We winkelen verder en even verderop pikt SUPERMAN weer bij ons aan. Het enige wat er aan hem ontbreekt is die ‘Rode’ cape. Das toch van de Lidl? Zegt mijn vrouw.

Ik zeg dat ze de werkweek met een 7e dag moeten ‘oprekken’. Dat wil hij graag beamen. Niet alles is wat het lijkt. Hij is net terug van zijn vakantie en kon gelijk vol aan de bak. Ik zie dat de vakantie geen helend effect op hem heeft gehad.

Ik heb vernomen dat er plannen zijn om de week met een achtste dag uit te breiden. Net als de zomertijd. Gewoon een dagje extra. Iedereen blij. En kan jij gewoon een dagje vrij nemen. Goed voor de werkgelegenheid.

Hij is het roerend met me eens. Ik doe er nog een schepje bovenop. Ze moeten er een 14 daagse werkweek van maken. Ja, nou als dat zou kunnen”, zegt deze ‘SUPERMAN’.

…En vervolg ik, dan kunnen we misschien afspreken dat we dan om de 6 dagen een dag dicht zijn. Dan ben je op alle zondagen vrij! Lekker er even tussenuit. Dat is een goed idee schreeuwt hij. De klanten kijken verschrikt op.

Dat ik daar nou nooit eerder aan heb gedacht!

Ik browse op mijn Jumbo-app om de gouden wissel te zoeken, maar kom er nog steeds bescheten vanaf.

Einde—