De meest kleurrijke tijd


Herfst in de Zaanstreek

Bent u ook al in de herfststemming? Heerlijk struinen in de Zaanse polders. Zie de vele soorten vogels komen en gaan. Voor zover het riet nog niet is gemaaid wuift het met de wind mee. Het open landschap verandert óók in dit jaargetij. Het is kouder en natter dan de zomer alhoewel die periode voor velen niet veel voorstelde. Of zoals anderen die gelukkig waren zonder hittegolven.

En toch de herfst is de meest kleurrijke tijd van het jaar. Ook in de Zaanstreek verschiet het bladgroen van struiken en bomen tot in de meest bijzondere tinten die de mensheid doen verrassen. Neem het recreatiegebied Het Twiske waar ondanks de herfst heeft het meeste groen de kleur nu nog behoudt. Wellicht is dit te danken aan de zomertijd met veel meer groen dan anders. Maar de eerste herfstkleuren zijn werkelijk te ontdekken.

Het Smaal is misschien wel het meest bomen- en struikrijke gedeelte. Zoetjes aan veranderen de bospaden, zij worden bedekt met bruine bladeren. Volop is het nog niet, maar de kastanjebomen doen bijvoorbeeld flink hun best. Deze prachtige loofbomen droppen niet alleen hun blaadjes maar ook de vruchten. Stekelige groene bollen met daarin twee tot vier vruchten liggen rondom de bomen. Voor de liefhebbers, ze zijn eetbaar.

Nu de deuren van de scholen voor een week gesloten zijn in het kader van de herfstvakantie is het een ideaal moment om met het kroost een wandeling te maken in Het Twiske, zie ook: Beleef de herfst in Het Twiske! – Nieuws – Twiske-Waterland Neem een camera of smartphone mee en schiet de mooiste plaatjes, want het is nu de meest kleurrijke tijd van het jaar. Echt je waant je in een mooi paradijs, doen dus!

Zie ook:
https://www.rtvzaanstreek.nl/de-meest-kleurrijke-tijd/nieuws/item?1179962