Weinig visplekken door maaibeleid


De zomer van 2021 is er niet eentje van super mooi weer voor velen. Voor sportvissers maakt het niets uit, want zij zitten het hele jaar graag aan de waterkant. Maar juist voor hen is het afzien wanneer het Zaans maaibeleid zodanig is dat je nauwelijks een plek kunt vinden om de favoriete hobby uit te voeren. Wormerveerder visfanaat René de Lange (56) weet hier alles van.

Met een bamboehengel van zijn vader viste hij als zevenjarige al in een slootje aan de rand van hun tuin. De Lange zag hoe anderen visten: “Toen was het meer voor de fun en nu maakt het wel wat uit. Niks vangen vind ik niet erg. Als er maar leven in de brouwerij is.”

Zeevissen heeft De Lange ook gedaan. Het grote voordeel is dat je meer eetbare vis vangt. Maar die tijd ligt achter hem, want zijn fysieke gezondheid houdt hem tegen. “Niet alleen dat, je vangt bijna niks meer aan de pier. Bij de betonblokken zit je ook sneller vast met de lijn, dat kost veel geld. De zee is verder weg, maar sloten, plassen en kanalen zijn dichtbij. Wij hebben zat water in de Zaanstreek.”

Voorheen viste De Lange graag in Krommenie aan de Militairesloot. “Mensen varen met hun boten daar gewoon over je lijn heen, het is dus niet alleen verstoren. Bewoners hebben genoeg geklaagd, ze zijn elke keer erg boos. Af en toe zie je een politieagentje rijden. Dan is het een dagje rustig maar hierna gaat het weer verder. Zet een handhaver of agent neer aan de rand van de sloot. Geef de bootjes allemaal een nummer, dan is het goed te controleren. Door kapot bezuinigen is er onvoldoende handhaving en houdt het op. Het heeft ook in de kranten gestaan. Van alles wordt er beloofd maar er gebeurt niks.”

Verder heeft De Lange geen grote voorkeuren qua locatie, maar het huidige maaibeleid maakt het vissers vrijwel onmogelijk om een geschikte plek te vinden. Het riet staat metershoog aan de waterkant, geen doorkomen aan. “Je komt bij al die sloten, maar je kunt bijna nergens zitten. Niet al het riet moet je weghalen, want dat is zonde. Ze zeggen dat het maaibeleid is voor de insecten, dus de bloemetjes en de bijtjes.”

En zo blijven er zeer weinig visplekken over. Volgens De Lange zie je nu veel minder vissers dan voorheen in de Zaanstreek. Hij vindt het niks en heeft daarom bij HVZ (Hengelsportvereniging Zaanstreek) een klacht ingediend met de dringende vraag of zijn club dit alles bij de gemeente aan de orde wil stellen. “Vissers hebben betaald voor de vispas. Het enige wat ik als reactie kreeg was: ´Bedankt voor het begrip.´ Ik vind dit geen antwoord.”

Aan de Zaan zitten is voor De Lange geen optie. Het hoogteverschil tussen kade en water is lastig voor hem, omdat hij minder goed kan bewegen. Andere opties zoals in Zaandam aan de Zuidervaart of de Watering zijn ook uitgesloten door het riet. Het andere uiterste is daarentegen aan de Nagtegaalkade in Wormerveer waar er strak is gemaaid. “Pas het beleid aan. Maak de slootkanten vrij waar bankjes staan zodat je over het water kunt kijken. En wat is het voor een moeite om een flink aantal visplekken vrij te maken? Bij sportvelden kan het wel. Je gaat toch ook niet voetballen in een meters hoog riet en onkruid?”

Zie ook:
https://www.rtvzaanstreek.nl/weinig-visplekken-door-maaibeleid/nieuws/item?1178288&