Slopershamer in de Boerejonkerbuurt


Plannen zijn er volop om woningen te bouwen in de Zaandamse volkswijk Boerejonkerbuurt van de Paltrokstraat tot aan de A8. Woningbouwcorporatie ZVH heeft het voornemen om 102 stuks te bouwen waarvan 90 sociale huurwoningen en de rest koop. Dit project van de Doctor H.G. Scholtenstraat, Jufferstraat, Jonkerplantsoen en Aldi gaat onder de naam ´Jonkerjuffer´ van start. Rochdale, de andere corporatie, gaat over de sloop van 59 huurwoningen in de Slachthuisbuurt. Bewoners moeten op zoek naar een andere woning.

Op 28 en 29 juni organiseerde Rochdale informatiebijeenkomsten voor de huurders van de Boere Jonkerstraat 1 – 23, Hondemanstraat 31 – 51 plus 34 – 58, Oostzijde 410 – 416 E en de Slachthuisstraat 25 – 53. Het ging voornamelijk over funderingsproblemen en de matige staat van onderhoud aan de woningen.

Voor de 64-jarige bewoonster Sandra was de hamvraag of zij terug kan komen in haar geliefde buurt. “En dat weten zij dus niet. Het wordt pas verteld als je uit de huidige woning bent. Wij kregen in 2015 al te horen dat in 2018 het besluit van renoveren of slopen zou volgen. Eind 2019 wist Rochdale het nog niet maar in het voorjaar van 2020 zou het dan echt bekend worden. En toen werd het weer verschoven, deze keer naar het najaar 2020. Afgelopen juni 2021 was het definitieve nieuws dat het slopen wordt. In principe moeten wij in de tweede helft van volgend jaar uit onze woningen zijn.”

Sandra woont in een vierkamerwoning met tuin aan de Slachthuisstraat. In 2002 verliet zij haar flat op de veertiende etage van de Pharus in Zaandam. De Zaanse kon daar niet aarden, maar in haar nieuwe woning stond zij meteen met beide voeten op de grond. “Deze buurt is gezellig en ik heb hele leuke buren. De winkels zijn dichtbij. Wat wil je nog meer?”

De woningen zijn voorzien van enkelglas. Sommige bewoners zoals Sandra hebben dubbelglas laten zetten. De ramen besloegen voorheen als zij stond te koken, nu niet meer. Maar zij bevestigt wel dat er wat schort aan de woningen zoals vocht en schimmel. De kast is af en toe groen uitgeslagen. De vloeren zijn van hout, dus koud. Het is volgens haar geen kwestie van renoveren, want dat is duurder dan slopen. Kortom de afbraak snapt zij wel.

“Er zijn meer buurten zoals in de Peperstraat waarvoor sloopplannen zijn. Maar er komen altijd veel duurdere woningen voor terug. Ik kan maximaal 572 euro huur betalen. Meer echt niet. En dan krijgen bijvoorbeeld verpleegkundigen en leraren voorrang op sociale huurwoningen. Prima, maar er is al een tekort aan betaalbare woonruimte. Leuk dat slopen, maar zorg eerst dat er ook gebouwd is. Het gaat zo helemaal fout.”

Er zit niets anders op voor Sandra en haar buurtbewoners om zelf op zoek te gaan naar een andere woonplek. Naast een verhuiskostenvergoeding krijgt men ook een stadsvernieuwingsurgentie, maar Sandra is op dat laatste niet gerust. Zij kijkt vaak op de website van Woningnet en ontdekt keer op keer dat er geen voorrang verleend wordt omdat die woningen er niet zijn. “Het is dus nog wat. Waar moet ik straks heen?”

*Sandra is niet de eigen naam van de geïnterviewde, maar bij de redactie is die wel bekend.

Zie ook:
https://www.rtvzaanstreek.nl/slopershamer-in-de-boerejonkerbuurt/nieuws/item?1178314&