Wikken of wegen

Een anekdote over een zware zaak

 

Gestegen door een gebrek

aan gewicht

 

Tekst Kicking Bird Robison: RobD, Uw Gastschrijver

Ballontje over gewicht

Het beeld op de maatschappij verandert langzaam in de richting van een Oliebol. Ik zal blij zijn als het weer Kerst is.

EenVandaag op 1 bericht erover; -Nederland wordt te DIK! Dat weten we al een jaar of 40, maar dit ter zijde.

Het lichaamsgewicht neemt toe en houdt gelijke tred met de steeds afnemende ‘volwassenheid’ , wat er ook toe doet. Enfin.

50 jaar geleden stond de Friese vader van een vriendje ons al toe te preken;  “Je mot niet gaan roken, niet zuipen… Jullie motten mee gaan trimmen!”

We gingen altijd graag met deze ‘vuurvreter’ mee. Hij in zijn trimpak en op gewone schoenen, rende 10 kilometer aan één stuk. Wij probeerden hem bij te houden en gingen ook stuk, een heel eind. Anderhalf uur later waren de jochies kapot.

De dag erop voelde ik me hemels. Het had een verslavende werking. Het was in die tijd wel een afwijking, maar ik vond het een prettige afwijking.

Als ik de Friese vader doordeweeks tegen kwam, werd er steevast geïnformeerd of ik nog ‘trimmt’ had! Doordat ik een klik had, heb ik geleerd. Het heeft een vormende werking op het karakter gehad. Volharden en dat je er toe deed.  In plaats van volhouden of volvreten, wat een hele andere benadering van de zaak is.

Deze periode van gezondheid werd afgewisseld met episodes waarin we alles rookten wat maar brandbaar was, van bukshag tot tapijttegel. Ook de bierkist van deze Friese vader werd in het weekeind bezocht. Waarna hij op ‘hele smerige’ port over ging.

Door deze natuurlijke selectie nam onze conditie zienderogen toe. Het was zo erg dat we tijdens onze trainingen een tweede ademhaling kregen. Helemaal automatisch of het was gewoon een gebrek aan zuurstof.

Ondanks dat wij vooruitgingen in het leven en een oude 2CV aanschaften, bleef de Friese vader zich voortbewegen te voet en op de fiets naar het werk dat 40km verderop was. Hij bleef ons bombarderen met zijn inzichten tot en met zijn politieke opvattingen aan toe.

Het voorbeeld van deze Fries heeft mij meerdere malen ‘redding’ gebracht. De onverzettelijkheid lijkt iets van eigenwijsheid in zich te dragen maar duidt ook op volkomen autonomie en draagt bij tot (hoop ik) volwassenheid in ontwikkeling. Momenteel is er een overschot van ‘slapte’.

Einde—