Een kleurloze wandeling


WORMERVEER – Om even de benen te strekken in het dorp is een zonnige zaterdagmiddag niet onaangenaam. Integendeel het is zelfs genieten. De omgeving is groen waar groen nodig is, mooie historische gebouwen sieren de straten en het is heerlijk wandelen langs de Zaan waarin het water kabbelt. Maar helaas al snel is het deze keer anders, want op lantaarnpalen, muren, vuilnisbakken en zelfs deuren zijn haatzaaiende ´White Power´ tekens te zien in de anders uiterst vriendelijke Wormerveerse straten.

Foto´s en tekst: Willem Croese

Op een lantaarnpaal aan de Wandelweg is een sticker geplakt met de tekst ´Geen linkse rat in onze stad´ en met een plaatje van een verbodsbord waarop een rattenkop staat afgebeeld. Onder dit werk hangt een andere sticker met slechts nog zichtbaar ´derodelap.nl´.

In de Javastraat staan de nodige krabbels op een witte muur waaronder het teken van White Power, een cirkel met daarin een kruis. Dit symbool en de term werd gebruikt door George Lincoln Rockwell, leider van de American Nazi Party, tijdens een debat met Stokely Carmichael van de Black Panther Party die opriep tot Black Power. Nog steeds gebruiken extreemrechtse witte mensen het symbool om aan te geven dat zij bepalen wie er tot doen in de wereld.

Op de hoek van de Johan Vermeerkade staat een voormalig schoolgebouw dat beheerd wordt door de firma Gapph en ook hier het symbool van White Power duidelijk zichtbaar op de muur.

Een paar meter verderop aan de Wandelweg staat een bankje waar de wandelaar in alle rust kan zitten. Vlakbij staat een vuilnisbak met ook al het eerder genoemde symbool. Links hiervan staat een paal met een bord waarop aangegeven staat dat er ´buurtpreventie´ is.

Om naar de Curacaostraat te gaan is het een kwestie van veilig oversteken bij de Wandelweg. En al snel ziet de wandelaar een meterkast waar middels een poster gevraagd wordt om naar de beste muziek te luisteren bij 100% NL. Rechts op de kast staat ook het symbool van White Power.

En dan op een blinde muur recht tegenover de Dekamarkt aan de Prinses Irene-Brigadeweg de nodige tekens met alsof het niet ophoudt weer de cirkel met het kruis er in van White Power. In de Zaan bij de Zuideinde ligt de boot ´Binky´ en vlak hiervoor staat een prullenbak met jawel nog eens het gekrabbel van extreemrechtse lieden.

Aan de rechterkant van het voormalige pand ´Kunstdrukkerij Mercurius´ staat een oog afgebeeld dat een wijde blik geeft, maar ook hier heeft White Power de rust verstoord met hun symbool recht op het oog. Of de kunstenaar hier blij mee is, is maar de vraag.

Verderop aan de Zaan staat een blauwe container van ´Bouwbedrijf Jan Vet BV´ en ook hierop is het symbool van de witte club te zien.

Op de deur van de brandweerkazerne tegenover het NS Station Wormerveer is het ook al raak.

Tot slot terug bij het station staat een vuilnisbak die eveneens is voorzien van het dubieuze symbool. Je zou als reiziger verwachten dat iedereen mag zijn wie of wat je bent. Wat is er in Wormerveer aan de hand?

5 reacties

Reacties zijn gesloten.