In memoriam Henk Onderwater


Henk Onderwater, communist in hart en nieren, is vrijdag 21 mei 2021 op 84-jarige leeftijd overleden.

Wij leerden elkaar 42 jaar geleden kennen tijdens een raadsvergadering in zijn woonplaats Wormer waar ik verslag deed voor het dagblad De Zaanlander. Henk riep op om De Internationale te zingen. Mijn hart had hij meteen gestolen.

Niet veel later kwamen wij elkaar tegen toen ik zelf politiek actief werd. Graag sprak hij over het heden en verleden. Dikke lol hadden wij samen. En wat was hij trots om in Wormer te wonen.


Dankjewel Henk voor de vele bijzondere momenten.

6 reacties

 1. Wat een ontzettend mooie reactie van Rob Huygen over mijn vader, recht uit het hart geschreven. De laatste zin over een straat vernoemen ontroerde mij enorm.
  Bedankt Karin Onderwater

 2. Rob Huygens,

  Dankjewel voor jouw reactie. Zeer herkenbaar.
  En om een straat of plein naar Henk te vernoemen in Wormer is een fantastisch idee.

  Groeten, Willem

 3. Bij het afscheid van Henk Onderwater

  Tot mijn leedwezen heb ik via de media vernomen dat Henk Onderwater op 21 mei jl. is overleden. Henk was een bevlogen en flamboyante persoonlijkheid met een adellijke allure.
  Zoals al gemeld was hij altijd bereid voor iedereen ongeacht overtuiging of afkomst in de bres te springen bij onrecht. Ik leerde Henk kennen ergens rond 1975, ik had zitting genomen in het bestuur van 17-Plus in Wormer. Plus was in Wormer berucht, luide muziek, een hasjlucht en opstandige jeugd. Een links bolwerk in het Katholieke verenigingsgebouw St. Joseph, Henk Onderwater was een regelmatige gast als het ging om politieke bijeenkomsten. Ineens stond daar naast mij een man met priemende ogen en een wat wilde baard, maar een vriendelijk gezicht, Henk Onderwater, we raakten in een geanimeerd gesprek. Het deerde Henk niet dat de muziek wat hard stond, zijn volumineuze stem won het van de luid spelende boxen. Via hem raakte ik in aanraking met de CPN. Andere raadsleden lieten zich niet zien bij Plus, grijze muizen die meegingen in middelmatige burgerlijke opvattingen. Alleen burgemeester Pierre Janssens pas aangetreden had linksere sympathieën dan zijn fractie, de PvdA, en was zeker zichtbaar. Onder zijn leiding veranderde de door vriendjes politiek gedomineerde gemeentepolitiek in een moderne progressieve gemeentepolitiek, hij was zeker niet de communistenvreter die zijn voorganger zo typeerde. Een stroomversnelling kwam toen van Gelder Papier in Wormer begin jaren 80 zou gaan sluiten. Jarenlang hadden de communisten aan poort bij Van Gelder gestaan en werden dus direct herkend als bondgenoten in de strijd om het behoud van Van Gelder. Henk Onderwater richtte samen met Geert Kanninga, Willem Baar, Adri Duif en zonder deze tekort te doen anderen het comité Van Gelder moet Blijven op. De gemeente Wormer met burgemeester Janssens voorop gaf onmiddellijk steun aan de acties en deze werden breed gedragen. Een demonstratie en vele sprekers in de Maria Magdalena kerk waren de uitkomst van een breed gedragen solidariteit met de werknemers van Van Gelder. Helaas ging Van Gelder verloren en nam het comité vervolgens initiatieven tot de oprichting van de Niet Beroepsmatig Aktieven (NBA) voor de belangen van de werklozen en ouderen. Het gebouwtje van de NBA heeft nog jarenlang naast het Ons Huis aan de dorpsstraat gestaan, mede dankzij Henk bleef het gebouwtje (een keet). Hij was zeer verontwaardigd over de plotselinge sloop. Henk was ook de enige spreker op de reünie van Plus Wormer, geheel in de geest van wat hij ook voor Plus had betekend.
  Ook bij de SP was Henk zeer actief, zeker bij de oprichting van de Afdeling en deelname in de gemeenteraad van Wormerland. Voor Henk was niets te veel, ondanks zijn broze gezondheid. Voor Henk bestonden er geen dogma’s, hij keurde de afsplitsing van conservatieve communisten in het VCN af en was kritisch over de Sovjet-Unie. Henk was progressief ingesteld, open voor nieuwe gedachten en de urgentie van de veranderingen door de tijd heen. Marxist bleef hij zeker met een open visie op de samenleving en de bestrijding van onrecht waarbij ook samenwerking gezocht werd met anderen. Henk heeft veel betekend voor de Wormerse gemeenschap (de Wormenezen). Ik zal mij Henk altijd warm blijven herinneren, vooral de eerste ontmoeting die ik met hem had. Het zou de gemeente Wormerland sieren een straat of plein naar hem te vernoemen, als een voortlevende legende! Ik wens de familie en vrienden veel sterkte toe bij het verwerken van het verlies.

  Rob Huygens

 4. Henk is jarenlang voorzitter geweest van het Wormerlandse “5 mei comité “, waar ik ook lid van was. Elke vergadering was een gezellig feestje. Henk wist dat ik een liberaal was, maar sprak mij steevast aan met “kameraad” . Uit zijn mond een eretitel. Fijn je gekend te hebben Henk.

 5. Beste meneer Croese, wat een ontzettend leuk stukje en zo treffend.
  Onze rooie Baron is niet meer!
  Bedankt vr gr Karin Onderwater

 6. Ontwaakt verworpenen der aarde is voorgoed ingeslapen.
  Weer een kameraad minder.

Reacties zijn gesloten.