Verstopt Staatsbosbeheer menggranulaat?
Foto: © Willem Croese – 18 februari 2021
Het televisieprogramma Pointer heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van menggranulaat (puin) om paden in natuurgebieden te verharden, zie ‘Plastic in de bodem‘. Vooral Staatsbosbeheer maakt gebruik van deze methode waardoor plastic in de bodem komt, zie ‘Reactie op Pointer over gebruik menggranulaat‘.
Pointer maakte bekend bij welke gebieden de wandelpaden zijn voorzien van dit goedje, zo ook in het ‘Noorderbos‘ en het ‘Groene Schip‘ in de Houtrakpolder. Iedere week wandel ik met mijn honden door dit natuurgebied (?), zo ook gisteren. Tot mijn grote verbazing zag ik bij de berg van het Groene Schip dat de gefilmde paden nu bedekt zijn met een flinke laag aarde en zand.
Verbergen Staatsbosbeheer en Afvalzorg de mengranulaatpaden? Wel heel toevallig vlak na de uitzending van Pointer, terwijl Staatsbosbeheer beweert onderzoek te doen, zie ‘Staatsbosbeheer start intern onderzoek naar gebruik verontreinigd bouwpuin‘.
Foto: © Willem Croese – 18 februari 2021
Beste Marcel van Dun,
Ik wil niet vervelend zijn, maar deze twee stukjes pad is niet alles rondom het ´Groene Schip´ sterker het direct naastgelegen ´Noorderbos´ ligt propvol met zulke paden. En ja daar zit ook plastic tussen. Bovendien onder het menggranulaat ligt zwarte folie. Een beste klus om alles weg te halen. Ik weet nog hoe het begon:
https://www.willemcroese.nl/2016/11/11/ruw-werk-in-noorderbos/
Groeten, Willem
Hallo Willem,
Nadat de boswachter tijdens de opnames van Pointer geconfronteerd werd met de zak met grote stukken plastic uit de Houtrak, zijn we meteen zelf gaan kijken en we hebben geconstateerd dat er inderdaad veel te veel en veel te grof plastic etc. ligt. We hebben daarom nadat de sneeuw van het pad was het hele pad losgetrokken en het groffe plastic uit het pad gehaald.
Groet, Marcel van Dun, woordvoerder Staatsbosbeheer