Springtij

Een anekdote over Karel

 

Kinderen zijn kleine mensen en

mensen grote kinderen

 Tekst: RobD, Uw Gastschrijver.

Let’s party

Het buurjongetje viert zijn 5e verjaardag alweer. Alles wordt hiervoor uit de kast getrokken. Er verschijnt een groot springkussen in de tuin.

Als de vriendinnetjes van ‘Liev’ komen, verdwijnen ze allemaal in de zandbak. Het vriendje Bassie, met dat koddige brilletje, blijft op een afstand wat meewarig naar dat grote brommende ding staan kijken.

Oma is de hele middag druk met deze groep kikkers in de weer. Soms hoor je haar juffenstem boven het geroezemoes uit.

In de verte hoor ik een enorm opgewonden geschreeuw. Het is Karel, de buurman van 40 die op het springkussen tekeer gaat. Het lijkt erop of hij in een volleybal finale staat. Hij zweept zichzelf tot grote hoogte op. Dit kabaal houdt zeker 2 uur aan. Wat een uithoudingsvermogen.

Oma is in tussentijd met de kinderen naar het bos gewandeld. Karel is bezig met zijn cool down op de draaimolen en beleeft de tijd van leven. Mijn vrouw zegt: ”Laat hem lekker gaan!” Ik heb geen vragen meer.

Je moet het kind in jezelf nooit vergeten. Het grootte kind, Karel is een knaap van ruim twee meter tien, kan in zijn eentje nog zo genieten van het spel. Ik schenk mezelf een biertje in. “Proost op de verjaardag van je zoon”, feliciteer ik mijn buurman op een afstand.

Mijn vrouw merkt terecht op: “Waar is de buurvrouw eigenlijk?” Ik zeg: “Als die het woord ‘werk’ hoort gaat ze op haar rug liggen. Het is een rhoerige buurt hier. Ze kan goed regisseren, maar iets uitvoeren, dat laat ze graag aan een ander over. “Ze is gewoon makkelijk”, poetst mijn vrouw. “Zo is het”, besluit ik.

De volgende dag wordt ik door (O)ma van Karel aangesproken. Ze vraagt of wij nog overlast hebben gehad van het kinderfeestje. Ik zeg dat ik dacht dat haar kleinkind verjaarde, maar haar grootste kind Karel vierde kennelijk ook dat hij een jaartje ouder is geworden. “Wat een Kereltje die Karel”. “Ja, het is een lieve jongen”, zegt zijn moeder.

 

Einde—