Als de zon schijnt in Zaans Blokkendozenland – Column

In het polderlandschap maken weilanden en natuurgebieden plaats voor bedrijventerreinen oftewel blokkendozenterreinen. Je kent het vast wel zo’n vlak stuk land met grote bedrijfshallen. De modekleur van die dingen is grijs. De vorm is rechttoe rechtaan. De grauwheid slaat er van af.

Op het blokkendozenterrein ‘Hoog Tij’ in Zaandam is deze treurnis niet anders. Maar wel een mazzeltje, niet alle stukken weiland zijn verkocht aan het grootkapitaal om distributiecentra en dergelijke te bouwen. Die lappen grond zijn vandaag gemaaid.

Stel je toch eens voor dat de natuur verder gaat. Bloeiende bloemen zijn foetsie. De bijen en vlinders dus ook. Ruimt lekker op denkt het Zaans gemeentebestuur vast en zeker, want anders laat je de boel wel onaangeroerd.

Maar de ambtenaren en bestuurders hebben gelukkig niet altijd gelijk. Er ligt nog een berg zand en aarde op één van de velden. Aan de voet van deze ‘Dutch Mountain’ groeien zonnebloemen, althans de eerste staat in volle bloei en de overigen doen dat binnen een paar dagen.

Hier word ik blij van. Zonnebloemen die dikke vingers opsteken naar de gemeentelijke bobo’s en zakenlui. Als de zon schijnt in Zaans Blokkenland bloeit de natuur op, maar dan moet je wel met je poten hiervan afblijven.