Knieval

Een anekdote over een aanzoek

 

 

Te snel komt

even laat

als te traag

 

 Tekst: RobD, Uw Gastschrijver.

De wereld op zijn kop

Ik zie de buurman (40) op krukken voorbij strompelen. Ik vraag hem wat er is gebeurd. Er was een wens van hem in vervulling gegaan. Daarbij was hij uit de boom gevallen. Niet de val uit de boom was gewenst, maar de hut die hij voor zijn jongens had gemaakt was nu een feit. Evenals zijn gipsen poot. Ik wens hem beterschap toe met zijn herstel en vervolg mijn weg.

Anderdaags vertellen de buurjongens van 5 en 9 jaar dat ze nu een clubhuis hebben. Ze zijn druk in de weer met een spandoek om de opening ervan kracht bij te zetten. Ze hebben zelfs een parkeerplaats voor hun skelter naast de boom gemaakt.

Enkele dagen later heeft de jongste een van zijn vriendinnetjes te spelen. Door hun heldere stemmetjes zijn ze in mijn tuin uitstekend te verstaan. Ze zitten op de rand van hun zandbak. Het meisje dat op bezoek is, klaagt over pijn in haar knie. Het buurjongetje probeert eerst een verband van zand aan te leggen. Als dit geen soelaas biedt, verdwijnt hij naar binnen.

Zo te horen heeft hij zijn EHBO trommeltje opgehaald. Ik maak uit het gepruttel op dat hij een of ander kijkinstrument hanteert. Als hij de knie van zijn vriendinnetje nader bestudeert, zegt hij: ”ai, ja, jai, dat is niet zo mooi. 28 kilometer! Hij speelt de ambulance broeder na, die zijn vader te hulp kwam.

Het meisje met de zere knie noemt haar vriendje consequent “Liev”. Ze legt haar lieverd uit dat ze morgen  wel even langs de huisarts gaat.

Ze springen samen op de mammoetskelter. Terwijl het meisje wil sturen vraagt het buurjongetje aan zijn ‘verloofde’: “Wil je met me trouwen?” Ik kan mijn lachen bijna niet weerhouden. Ik fantaseer een antwoord. “Als ‘die lieverd’ dan de vuilniszakken aan de weg zet, dan zal ik erover denken!” Het antwoord van het meisje is niet goed te verstaan omdat er net een ambulance met sirene door de straat gaat.

Ik hoor ze onderling zeggen dat ‘zij niet’, maar oude mensen wel voor Corona moeten oppassen. De ambulance stopt even verderop in de straat. Ik ga naar binnen om samen met mijn vrouw een kopje thee te drinken. Ik doe verslag van de op handen zijnde trouwerij van onze spelende buurkinderen.

Ik weet uit betrouwbare bron dat zijn moeder 20 jaar op de knieval van vader heeft moeten wachten. Enkele jaren geleden is vader overstag gegaan. Waar de tweede knieval uit de boom voor was? Ik weet ik niet.

Hun beider kinderen waren in ieder geval enige jaren geleden getuigen van de trouwerij van hun Pa en Ma. Op deze manier gaat onze buurjongen het allemaal niet doen. Niet de mosterd na de maaltijd, vermoed ik.

Het buurjongetje is nu al een factor 10 sneller dan zijn vader. Ondanks de goed gevulde prijzenkast van zijn vader. De oud Olympiër, kampioen op het onderdeel hink, stap, sprong…

 

Einde—