22 Tomaten staan gelijk aan anderhalve meter

Roland van Braam, gemeenteraadslid SP Zaanstad, heeft zich de afgelopen weken groen en geel geërgerd aan mensen die geen benul hebben van ‘wat anderhalve meter is’. Volgens de Zaandammer staat deze afstand gelijk aan tweeëntwintig knalrode tomaten van 6,818181818181818‬ centimeter breed per stuk. Om zijn boodschap uit te dragen is hij vandaag op pad geweest met enkele partijgenoten in Zaandam, Wormerveer en Wormer zodat Zaankanters kunnen zien wat de veilige afstand is tijdens de coronacrisis.

Tekst: Rooie Willem

“Een betere start voor de verkiezingscampagne konden wij ons niet voorstellen. Echt waar men stond op veilige afstand in rijen van tien opgesteld om ons steun te betuigen voor deze actie. Ze zijn het met de SP eens dat je anderhalve meter afstand van elkaar moet houden zodat wij elkaar niet kunnen besmetten met het vreselijke coronavirus”, vertelde het raadslid na afloop. “Juist nu is dit een vorm van solidariteit.”

De reacties van het publiek liepen uiteen van ‘jullie hebben gelijk’ en ‘wat goed dat de SP zich zo laat zien’. Een muzieklerares die nu geen les in de klas kan geven maar wel online is heeft het plan om het ‘22 Tomatenlied’ te schrijven dat zij samen met haar leerlingen via de website van de muziekschool wil uitvoeren. Van Braam vroeg een stevige rocksong hiervan te maken. Een groenteboer die ook tomatenkweker is stelt zijn volgende tomatenoogst beschikbaar aan mensen die echt anderhalve meter afstand houden.

Ook de lokale pers pikte het nieuws op. RTV Zaanstreek trapte vanochtend om vijf voor acht af met het bericht ‘Alle partijpolitiek overstijgende actie SP’ [1] en De Orkaan wat later in de ochtend met ‘SP campagne: ‘1,5 meter is 22 tomaten’ [2]. Of de journalisten van andere media, zoals het Noordhollands Dagblad, NH Nieuws (RTVNH) en NOS, dit nieuws ook brengen is Van Braam onbekend. “Wij zullen het zien.”

Na afloop van de actie dropen de SP’ers af naar huis waar zij de rest van de dag binnen blijven. “Ik ga zo een tomatensoep maken, daar heb ik wel trek in”, zei Van Braam verkleumd van de kou in Wormer. “Morgen moet ik weer werken. Vandaag kreeg ik vrij van mijn baas omdat de kloven in mijn vingers staan door de vele keren per dag dat ik mijn handen moet wassen. Kijk maar, mijn huid is uitgedroogd.” Tevreden keerde het raadslid naar huis en wenste zijn partijgenoten verder een fijne dag, namelijk ‘1 april 2020’.

Zie ook:

[1] https://www.rtvzaanstreek.nl/alle-partijpolitiek-overstijgende-actie-sp/nieuws/item?1156633

[2] https://www.deorkaan.nl/sp-campagne-15-meter-is-22-tomaten/

[3] https://zaanstreek.sp.nl/nieuws/2020/04/22-tomaten-staan-gelijk-aan-anderhalve-meter