De columnisten: Wie doet er mee?

Een ieder heeft zo zijn of haar eigen verhaal over deze tijd van het coronavirus. Voor de één heeft het meer betekenis dan de ander. Feit is dat deze toestand een enorme aanslag is op het dagelijks leven van iedereen, alhoewel hier de klassenverschillen enorm sterk naar boven komen. Zij die niet rijk zijn krijgen de rekening letterlijk en figuurlijk gepresenteerd en zij die wel rijk zijn zal het een worst zijn al denken zulke mensen uitsluitend aan hun kapitaal.

Een muzikant uit Chicago die ik twee jaar geleden interviewde in Windy City maakt het niet goed. Hij is net zo oud als dat ik ben. Het verschil is echter dat de beste man in een verzorgingstehuis woont dat hem maandelijks drieduizend dollar kost. In zijn stad zijn de clubs en theaters gesloten dus er zijn geen mogelijkheden om aan de kost te komen door op te treden. Momenteel wordt er voor hem geld gecollecteerd zodat hij hopelijk de kop boven water kan houden. Een bevriende Nederlandse muzikant is recent geopereerd en herstellende hiervan al gaat dit zeer moeizaam. Ook zijn concerten gaan niet door, dus geen inkomsten.

Het kapitalisme van Rutte en zijn kornuiten heet neoliberalisme, je weet wel het beleid van ieder voor zich en God voor ons allen. Minister Eric Wiebes (VVD) deed in het televisieprogramma ‘WNL Op Zondag’ de volgende uitspraak over zelfstandigen zonder personeel (ZZP) die hun inkomsten grotendeels kwijtraken: “wel de groep zijn die zelf hebben gezegd ‘ik hoef geen vast dienstverband.” Schande werd door Jan en Alleman gesproken, geschreven, geschreeuwd en gepubliceerd over zijn vastgeroeste visie. Wiebes krabbelde voorzichtig terug door te stellen dat zijn gebral niet handig was, maar intussen hangt hij wel deze idiote handelswijze erop na.

Door bezuinigingen van de kabinetten Balkenende en later Rutte werd de zorg, het onderwijs, de politie en nog vele andere onderdelen van de maatschappij uitgekleed en klaargestoomd voor de marktwerking. Nu mogen mensen die er werkelijk toe doen ‘helden’ genoemd worden, want immers zij zijn degenen die de boel overeind moeten houden. Als de klus van corona over een tijdje geklaard is zijn zij degenen die uitgeput verder moeten met uitgeholde arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden.

En dan hebben wij het nog niet over mensen die met hun handen in de haren zitten met de hamvraag wat te doen, denk onder meer aan werklozen, mensen in de bijstand, arbeidsongeschikten en daklozen. Het kapitalistische systeem faalt aan alle kanten. Socialisten wisten dit laatste wel, juist nu is het van belang dat zij harder aan de bel trekken, de massa bewust maken over hun positie en organiseren voor het socialisme. Wie doet er mee?

Rooie Willem

Zie ook: https://zaanstreek.sp.nl/nieuws/2020/03/de-columnisten-wie-doet-er-mee