Studebaker John in Haarlem

PERSBERICHT – HAARLEMSE BLUES CLUB

Studebaker John is een original die leeft volgens zijn naam. Hij rijdt in een Studebaker Silver Hawk die hij al meer dan dertig jaar bezit. Ook zijn muziek krijgt een retro-benadering, inclusief ‘vintage’ gitaren, harmonica’s en versterkers.

Hij werd in 1952 geboren als John Grimaldi en groeide in Chicago op in een Italiaanse arbeidersbuurt. Op zijn zevende begon hij harmonica te spelen. Als jongeling frequenteerde hij Maxwell Street waar hij verliefd werd op de onstuimige, versterkte sound van de ‘straathoek-Chicagoblues’. Zelf ontwikkelde hij een ruwe geëlektrificeerde klank, geïnspireerd op de vrijgeestige, zwaar versterkte en dissonante slidegitaar van Hound Dog Taylor en J.B. Hutto. Studebaker John treedt al op sinds de jaren 70. Hij bouwde een sterke live-reputatie op en toert al ruim vier decennia wereldwijd.

Over de jaren maakte Studebaker John achttien fel gewaardeerde albums voor prestigieuze platenlabels als Avanti Records, Blind Pig Records en Delmark Records. Omwille van de zeer karakteristieke sound werd Johns muziek gebruikt in de soundtrack van verschillende films, als pauzemuziek van het CNN-nieuws en in een reclamespot voor de Ford Thunderbird.

Johns unieke songschrijverschap, zijn gemene lijzige stem en zijn verbluffende gitaar- en harmonicatechniek creëerden een nieuwe sound. Hiermee eert John de authentieke Chicagoblues en transporteert hij die naar de 21ste eeuw. Studebaker John groeide uit tot een van de belangrijkste creatieve krachten van de hedendaagse blues. Met visie en inzicht is hij de designer van een nieuwe norm en een nieuw landschap voor de toekomst van deze muziek…

https://www.haarlemsebluesclub.nl/

#studebakerjohn #haarlemsebluesclub