TONY JOE WHITE – BAD MOUTHIN’ – Recensie

TONY JOE WHITE – BAD MOUTHIN’ – YEP-2639

Wie had het kunnen bedenken dat singer-songwriter Tony Joe White vlak na het uitkomen van zijn nieuwe cd ‘Bad Mouthin’ thuis in Leiper’s Fork, Tennessee op 24 oktober het leven liet? Hij werd 75 jaar. White was de schrijver van klassiekers als ‘Polk Salad Annie, Rainy Night In Georgia, Steamy Windows en Undercover Agent For The Blues’. Wie heeft niet nummers van hem gecoverd? De meest bekende artiesten zijn Elvis Presley en Tina Turner. Het laatste album echter bestaat deels uit covers van bluesmannen, zoals Joseph Lee Williams, John Lee Hooker, Luther Dixon en Charley Patton, dit alles in combinatie met eigen werk. Vergeleken met zijn voorlaatste cd ‘Rain Crow’ uit 2016 klinkt ‘Bad Mouthin’ sober, maar absoluut blues. ‘Baby Please Don’t Go’ is zo’n voorbeeld, met slechts akoestisch gitaar, mondharmonica, met de voet stampen en zijn donkere stem. In het volgende nummer dat van White zelf is, namelijk ‘Cool Town Woman’, gaat hij in deze lijn verder. Hooker’s ‘Boom Boom’ doet White met begeleiding van drums en bas en ook hier weer zijn eigen stijl rauw en puur. Het gerucht wil dat hij nog meer songs heeft opgenomen die ongetwijfeld postuum op cd komen. ‘Bad Mouthin’ is al met al een waardig afscheid van een groot muzikant.

Willem Croese

#blues #recensie #tonyjoewhite