SUGAR BROWN – IT’S A BLUES WORLD … CALLING ALL BLUES – Recensie

SUGAR BROWN – IT’S A BLUES WORLD … CALLING ALL BLUES – SMB003

Onder zijn artiestennaam ‘Sugar Brown’ is Ken Kawashima al decennia actief in de bluesmuziek. Hij groeide op in Ohio met zijn Japanse vader en Koreaanse moeder. Later studeerde hij in Chicago waar de jonge Sugar Brown de blues leerde kennen in de vele clubs die de Windy City rijk is. Een van zijn leermeesters was ‘Rockin’ Johnny Burgin’ die hem de kneepjes leerde van het gitaarspel en Sugar Brown werd lid van Burgin’s band om vervolgens als mondharmonicaspeler bij Tail Dragger te spelen. Als geschiedenisleraar verdiende hij later de kost in Toronto waar hij nog steeds woont. De blues speelt nog altijd een belangrijke rol in Brown’s leven,‘It’s A Blues World’ is intussen zijn derde solo-album. De cd werd opgenomen in een oude filmzaal in Toronto, namelijk in studio Marquee Sound. Dertien eigen songs die geïnspireerd zijn op andermans werk, zoals ‘Lousy Dime’ op basis van Tom Waits’ ‘Everybody’s Talking At The Same Time’; ‘Hummingbird’ in de stijl van John Lee Hooker en Frankie Lee Sims of ‘Tide Blues’ van Lonnie Johnson en Big Bill Broonzy en vele anderen. De nummers van Sugar Brown variëren van Chicago tot en met Delta blues waardoor het een gevarieerd geheel is en dat geheel op zijn eigen wijze. Het spel van hem en zijn begeleiders is zonder meer van grote klasse. Fris en fruitig brengt deze bluesman zijn muziek ten gehore waar je echt geen genoeg van kunt krijgen. ‘It’s A Blues World’ is een absolute aanrader voor de liefhebbers.

Willem Croese

#blues #recensie #sugarbrown