De vijftiger schrijft een brief

Beste P.,

Eindelijk heb ik deze week de tijd gevonden en genomen om je te bedanken voor de brief die jij mij hebt geschreven en te bedanken voor het boek ‘Mijn broer Ischa’ van Mirjam Meijer dat je hebt gestuurd. Man wat een geweldig gebaar. Bijzonder dat je dit tegenkwam bij de Zaanse grootgrutter Albert Heijn. Liggen daar tegenwoordig tweedehands boeken? Ik heb het boek in één ruk uitgelezen en dat was wel te doen met 56 pagina’s. Ach ja waarom moeten boeken toch altijd dik zijn, dunne boeken zijn ook fijn om te lezen.

Ischa Meijer was een groot interviewer die ik enorm bewonderde. Toen hij op zondagmiddag nog live te horen was bij de VPRO luisterde ik dolgraag naar zijn interviews. Gelukkig was en ben ik geen bekendheid die geïnterviewd werd en wordt. Je zult maar aan het vragenvuur van een man zoals Ischa moeten beginnen als gast in zijn programma uit het café ‘Eik en Linde’ in Amsterdam. Je was immers niet zeker of je ongeschonden uit de strijd kwam.

Later verkocht Ischa zijn ziel aan Joop van der Ende bij RTL. Hij maakte een talkshow waar zijn werkwijze niet veel anders was, maar ik kreeg toch elke keer een vreemde smaak in de mond als ik hem bezig zag bij de commerciëlen. Was dit wel oké? Ik weet het nu niet, maar toen vond ik het absoluut ongehoord. Het was ook een schok om te vernemen dat hij dood was, althans zo beleefde ik dat. Het was 14 februari 1995 dat hij definitief zijn ogen had gesloten voordat de meesterlijke interviewer zijn laatste adem had uitgeblazen. Hij werd slechts 52 jaar en die leeftijd hebben wij al lang weer achter de rug.

Heb je het gehoord? Vandaag is een ander groot kunstenaar overleden, Aat Veldhoen. Hij werd 84 jaar. Tegenwoordig hoor je er nog bij op zo’n leeftijd. Maar goed de beste man heeft veel kunstwerken achtergelaten waar je met een gerust hart U tegen kunt zeggen. Soms vraag ik mij af of er nog wel zulke kunstenaars in ons midden zijn. Ik heb geen idee. Eerlijk gezegd volg ik dit allemaal niet zo goed meer.

Maar kijk eens naar de malle ‘Top 2000’ van de vaderlandse radio, een lijst van popmuziek die elk jaar terugkomt aan het einde voordat het nieuwe jaar een feit is. Opvallend weinig nieuw spul komt er bij, het is meestal bekend werk van bands die in de jaren zestig en zeventig naam maakten. Betekent dit dat men vandaag de dag geen muziek meer kan maken? Ik hoop het niet. Naar mijn mening komt het omdat het leven allemaal zo haastig is.

Op internet vliegt de tijd binnen enkele minuten voorbij. Gisteren was het 38 jaar geleden dat John Lennon voor het Dakotagebouw in New York werd vermoord. De dader was een volslagen idioot die je tegenwoordig een verwarde man zou noemen. Hij heeft ons een groot kunstenaar ontnomen die de mensheid nog veel plezier en wijsheid had kunnen brengen. Ik memoreerde nog aan zijn dood, maar het leek wel alsof men mij gisteren niet begreep.

Tja jongen voordat alle tijd op is, is het inderdaad tijd dat wij elkaar weer snel spreken. Laat maar weten wanneer wij samen op pad kunnen gaan om bij te kletsen, enzovoorts. Ik ben enorm benieuwd naar jouw studie als geluidstechnicus. Wellicht kun je mij opvrolijken met het nieuwe geluid en mooie muziek. Ik hoor graag van je.

Groeten, Willem

P.S.

Mijn brief is niet zo’n mooi handgeschreven exemplaar zoals de jouwe, maar wel eentje die uit een goed hart komt al is het geschreven op mijn laptop terwijl ik naar de kamermuziek van Sjostakovitjs luisterde. Tot gauw vriend.