Achterstand Zaans groenonderhoud – Column

Tijdens het broedseizoen van ongeveer maart tot en met juli mag je niet maaien, kappen en snoeien. Logisch want hiermee verstoor je anders de rust van de vogels die op hun nesten zitten. Het is nu december, dus het broedseizoen is al lang voorbij en nog steeds is er niets gedaan met het groen dat een beurt verdient aan bijvoorbeeld De Watering in Zaandam.

Een medewerker van een door de gemeente ingehuurd bedrijf maakte de stand op van zieke bomen en gevaarlijke takken. “Kappen en snoeien gaat gebeuren”, meldde hij. Met de bosschages en rietkragen wordt niets gedaan, al weer niet. Honderden zaailingen groeien uit tot volledige bomen, het riet maakt de sloot smaller en minder diep, het onkruid (alhoewel volgens liefhebbers dit niet bestaat) groeit flink door en het afval van de mensheid nestelt zich tussen dit groen. Het blijft op zijn zachtst gezegd een rommeltje.

De achterstand in groenonderhoud in de gemeente Zaanstad is misschien wel het beste zichtbaar op deze locatie. Ik ben een groot voorstander van groen en vooral natuur, maar dit is echt puur verwaarlozing van de leefomgeving terwijl elders in de gemeente met de botte bijl bomen en struiken het leven moeten laten om plaats te maken voor niets.

Het Zaanse groenbeleid is er eentje van het niveau ‘likmevestje’ en dat alleen in het kader van bezuinigingen de knip dicht te houden maar o wee als er extra asfalt aangelegd moet (?) worden zodat automobilisten meer ruimte krijgen. De logica hiervan is werkelijk niet te volgen.

Willem Croese