Het Pauperparadijs – Boeken

9200000082301516

Het pauperparadijs

Altijd een dubbeltje gebleven

Op een middag stuitte Suzanna Jansen, bij het opruimen van de zolder van haar ouders, op een bidprentje. De dode ziel voor wie moest worden gebeden, was de ‘opoe’ van haar moeder, Helena Gijben, Suzanna’s overgrootmoeder. Deze Helena, vertelde haar moeder, was een groot ongeluk overkomen: zelf protestant, was ze verliefd geworden op een katholiek. Ze nam het geloof aan van haar man, Harmen Keijzer, en werd door haar familie verstoten en ‘onterfd’.

Schreef  Truijens Aleid in de Volkskrant van 25 januari 2008 over het boek van schrijfster Suzanna Jansen


Pauperparadijs: een charismatisch schouwspel

Met Het Pauperparadijs reikt De Ket naar een Hollandse versie van Les Misérables: totaaltheater met musical allure en een sociaal kloppend hart. Het levert een bevlogen voorstelling op, maar ook ongegeneerd moralisme en geforceerde parallellen.

Schreef Anette Embrechts in de Volkskrant van 21 juni 2016 over de musical ‘Het Pauperparadijs’

Intussen is de musical een ware hit, avond na avond is het zelfs in Carré uitverkocht. Het theaterstuk heb ik niet gezien, maar ik werd wel geprikkeld om het boek te lezen. Bij de boekhandel een digitaal exemplaar gekocht om het vervolgens ademloos uit te lezen. Schrijfster en journaliste Suzanna Janssen heeft knap werk afgeleverd. De familiegeschiedenis is geen roman, maar een op feiten gebaseerd boek dat inzicht geeft in armoede, opvoeding, drankgebruik, werkloosheid en nog veel meer. Een aanrader!

Willem Croese