Op pad in het Geuzenbos

Wat is het een wereldklus ‘toezichthouder’ van het Geuzenbos in het Westelijk Havengebied. Ruim zeventig hectare bos met veel drassige paden waar Konikpaarden en Schotse Hooglanders de grazers zijn om het gebied in de juiste proporties te laten ontwikkelen. Het bos is van het Havenbedrijf Amsterdam en wordt beheerd door de organisatie FREE Nature.

Een officiële beheerder en een ploegje vrijwilligers controleren de harems van de paarden en de kudde van de koeien. Een van die vrijwilligers ben ik sinds kort als toezichthouder. Prachtig, je controleert of de harems en de kudde in orde en compleet zijn.

Als liefhebber kwam ik al regelmatig in dit gebied om te zien hoe het met de dieren gaat maar ook om foto’s te maken van hen en van het bos zelf. Zo raakte ik een tijdje geleden in gesprek met een echtpaar dat als buurtbewoner en vrijwilliger regelmatig te vinden is in dit aparte stukje Mokum, zij vertelden mij over het vrijwilligerswerk en ik was vrijwel direct verkocht.

Het leek mij de kans om weer of geen weer de ontwikkelingen van moeder de natuur te volgen. Kortom contact opgenomen met de beheerder c.q. de boswachter. Ik vroeg hem mij op sleeptouw te nemen door het bos, die knaap kan vertellen waarvan je alleen maar enthousiast wordt, dus ook ik.

Om proef te draaien en te zien hoe andere vrijwilligers deze klus klaren ben ik al een paar keer meegegaan. Wat een gepassioneerde mensen die niet alleen van de natuur houden, maar ook het serieus nemen hoe het met de grazers gaat.

En ja een ieder heeft zijn/haar stijl. Ik vergelijk het maar met handschrift van schrijven dat bij iedereen anders is al schrijf je dezelfde woorden of je maakt foto’s van dezelfde onderwerpen en toch zijn jouw plaatjes anders dan die van een ander.

Wat je nodig hebt om dit te doen is liefde voor de natuur en dieren én niet onbelangrijk je moet kunnen observeren. Dit alles houd ik wel een flinke tijd vol denk ik zomaar.

Willem Croese

Zie ook: https://www.willemcroese.nl/2018/05/15/volgende-ronde-in-beeld/