Van nonnen- naar hondenklooster – 400 woorden

Nonnen- naar hondenklooster (1) – 80 woorden

Laat ik het eens als man over de eisprong hebben. Vrouwen ondergaan dat normaal gesproken één keer per maand en dat doen zij vanaf de puberteit tot aan de menopauze. Doorgaans een bloederige toestand die met behulp van tampons of maandverband (wat een prachtig woord overigens) opgevangen wordt. Zet een groep vrouwen bij elkaar in een woongemeenschap, als de ene dame ‘het’ heeft dan heeft de volgende ‘het’ kort daarop, zo gaat dat ook in nonnenkloosters. Een zeer bijzonder verschijnsel.

Willem Croese

Van nonnen- naar hondenklooster (2) – 80 woorden

Zoals vrouwen hun maandelijkse stonden hebben honden (teefjes) hun halfjaarlijkse ongemakken. Gemiddeld genomen is een teef drie weken loops. Rond de elfde dag is zij klaar om gedekt te worden en fokkers willen ook wel uitwijken naar de dertiende dag. Een teef houdt haar zaakje en omgeving doorgaans goed schoon, dus geen problemen behalve als er reuen in de nabijheid komen. Net als nonnen komen teven die bij elkaar leven achter elkaar met hun loopsheid. Het lijkt wel een hondenklooster.

Willem Croese

Hondenklooster (3) – 80 woorden

Ruim dertig jaar heb ik Mechelse herders, dus dat zijn mijn favoriete honden. Van de acht waren er zeven teefjes, en twee van die meiden zijn nu twee en zeven jaar, de overige vijf zijn na ieder een lang leven overleden. Kortom je mag zeggen dat ik ervaring heb met de dames. En vooral tijdens loopsheid, de ene teef na de andere werd het vlak achter elkaar. Nu niet, Nynke (7) begin december en nu pas Benthe (2), bijzondere hond.

Willem Croese

Hondenklooster (4) – 80 woorden

Iedere Mechelaar die ik heb gehad en nu heb was en is anders. Rivkah, een lieverd en goedzak; Narda 1, een lieverd en goedzak; Narda 2, een lieverd en scherp; Denzel, een tweedehands hond en helaas verknald; Yottem, een lieverd en leergierig; Dinges alias De Tank, een lieverd, stoer en vooral een doordouwer; Nynke, een lieverd en scherp en tot slot Benthe, een lieverd en een raadsel. Overeenkomsten genoeg, twee van hen zijn apart namelijk Dinges en Benthe, oftewel anders.

Willem Croese

Hondenklooster (5) – 80 woorden

Dinges alias De Tank werd elf jaar, zij was van het type Mechelaar dat van aanpakken wist. Ze was groot en sterk, ging voor niets en niemand uit de weg, had een hart van goud en was stapelgek op haar baasje. Benthe is twee jaar en zij gedraagt zich als een Dinges de Tweede, maar vaak is het een raadsel met deze tante. Wanneer zij loops wordt bepaalt de jongedame zelf wel, niks van zoals het in een nonnenklooster gaat.

Willem Croese