Vuurwerk is totale waanzin

Nog nooit heb ik vuurwerk gekocht laat staan afgestoken, ik heb er niets mee maar confronterend is het wel. Vanaf vandaag is die rommel officieel te koop met als gevolg dat je op moet passen dat één of andere idioot uit een flatgebouw bommetjes naar jouw richting gooit of gewoon op straat vlak voor jouw voeten. Wat daar de lol van is weet ik niet, wat ik wel weet als je er niet op berekend bent dat je je het lazarus kunt schrikken en dat is nog tot daar aan toe. Dieren zoals vogels worden opgejaagd door de harde knallen, de rust is dan totaal verstoord. Honden en katten die buiten zijn raken vaak in totale paniek.

En dan de materiële schade, auto’s die in de brand vliegen of woningen die uitbranden. Prullenbakken die opgeblazen worden. In stegen en gangen vooral het zwaarste spul laten knallen want dat klinkt daar nog harder. Je kunt de krantenkoppen al schrijven over welke schade er aangericht is. Ook de beelden van nieuwsprogramma’s op televisie zijn voorspelbaar. Verzekeringsmaatschappijen moeten vaststellen wat de schade is. Als je mazzel hebt krijg je de boel vergoed en je bent een pechvogel als dat niet gebeurt.

Brandweerlieden rukken weer volop uit om branden te blussen. Ambulancepersoneel rijdt van hot naar her om mensen te helpen die lichamelijk letsel hebben opgelopen en of dat nou de daders of slachtoffers zijn het maakt niet uit. Artsen en verplegers van de Eerste Hulp in ziekenhuizen draaien overuren om brandwonden en dergelijke te verzorgen.

Waarom? Omdat de mens egoïstisch is en zich vooral gek laat maken door vuurwerk. Fabrikanten en winkeliers lachen zich rot, zij verdienen klappen met geld. Miljoenen euro’s rollen over de toonbank. En het kost miljoenen euro’s om de schade te herstellen voor zover dat mogelijk is. Vuurwerk is ordinaire handel voor het grootkapitaal. Overheden steken hier nauwelijks een stokje voor, het lijkt wel of zij belang hierbij hebben.

Om het dicht bij huis te houden denk ik altijd aan mijn honden met wie ik de straat op moet de komende dagen. Ze zijn ‘schotvast’ en geven dus geen krimp wanneer vuurwerk afgeschoten wordt, maar het hoeft slechts één keer mis te gaan, ze zijn dan angsthazen. Mijn katten blijven binnen, die zullen minder hinder van het geknal ondervinden al kunnen zij ook gevangen worden door de harde knallen met alle gevolgen van dien.

Vuurwerk is totale waanzin. Afschaffen en verbieden die zooi. En ja ik hoor de voorstanders al roepen dat ook die traditie (?) in dat geval wordt afgepakt. Zij die alle belangen hebben bij vuurwerk zullen nog harder brullen, want hun zakken worden niet meer gevuld met miljoenen en miljoenen euro’s. Een algeheel vuurwerkverbod is nog heel ver weg, jammer genoeg. Mocht je toch knallend 2018 in willen gaan hou eens rekening met andermans spullen, én dieren en mensen. Of nog beter ga eindelijk eens geruisloos het nieuwe jaar in.

Willem Croese