Geen oliebollenkampioen en toch zijn de bollen ouderwets lekker

Oliebollen, die zijn tijdens de wintermaanden zeer populair. Op markten, pleinen, in dorpen en steden, in het hele land overal staan oliebollenkramen. De verkopers frituren hun gistdeegbollen gevuld met krenten allemaal met een flair alsof zij de beste maken, maar daar denkt de jury van de ‘AD Oliebollentest’ anders over. Voor oliebollenbakker Alfred Kroeze van bakkerij Venekamp uit de Amsterdamse Ferdinand Bolstraat was de uitslag van de test 2016 een drama, het oordeel was ‘te veel kaneelsmaak, onvoldoende krokante korst en gebakken lucht’.

In tranen barstte de Amsterdammer uit, hij antwoordde op de vraag van een AT5 verslaggever hoe zo’n uitslag voelt: “Alsof er iemand was overleden in mijn familie. Serieus. Ik moet nu al huilen. Ik maak al 45 jaar oliebollen. En nu kan ik het niet meer? Ja sorry maar ik moet weer huilen.” De emotie van Alfred Kroeze kwam goed binnen bij de televisiekijkers, zo ook bij bij Niels Bruning en Alex de Kok, zij maakten na de uitzending het evenement ‘Oliebollen halen! 45 jaar bakkerservaring van Bakkerij Venekamp’ van 28 tot en met 31 december. En toen verspreidde het nieuws als een lopend vuurtje op internet.

Het AT5-filmpje met de huilende oliebollenbakker Alfred Kroeze ging zogezegd ‘viral’. Tienduizenden, zelfs zo’n tweehonderdduizend keer werd het bekeken. Op het evenement dat Bruning en Kok hadden geopend op Facebook kwamen hartverwarmende reacties van mensen, zoals “Is ‘ie al uitverkocht?; Geweldig gedaan! Zijn er nog oliebollen?; Gisteren oliebollen gehaald, waren heerlijk!!; En ja, al 25 jaar haal ik er heerlijke oliebollen; Ze zijn verrukkelijk you go on bakkerij Venekamp!; Op de valreep vanuit Leiden ook nog even de beroemde bollen gehaald!; Straks lekker smullen van de oliebollen en appelflappen van bakker Alfred Kroeze! Je bent een topper!!! en Alfred, de beste oliebollenbakker van Nederland!”.

Het Parool publiceerde een dag later het nieuwsbericht ‘Oliebollenbakker uit De Pijp geroerd door alle steun’. Door de tranen van werknemer Alfred Kroeze (65) vliegen de bollen nu alsnog de winkel uit laat verslaggeefster Nina Rijnierse haar lezers weten. RTL Nieuws meldde ‘Onderaan in oliebollentest, verkoop nog nooit zo hoog’. De gratis krant Metro ‘Facebookactie voor ‘gezakte’ oliebollenbakker’. Het damesblad Libelle schreef ‘Facebookers schieten emotionele oliebollenbakker te hulp’. De NOS liet weten ‘Huilende oliebollenbakker heeft het nu opeens razend druk’. En zo stortten nog meer media op dit tranentrekkende onderwerp.

In het jaar 2000 haalde Alfred Kroeze de eerste prijs met zijn oliebollen en in 2016 was hij nummer 123 van de 160. Met het cijfer 4,5 moest de Amsterdammer genoegen nemen en wie weet deed hij dat uiteindelijke met veel want de klanten waren meer dan tevreden, daar lag het niet aan. Daags na alle commotie en publiciteit kon hij het niet laten om te zeggen: “Volgend jaar sta ik op één. Wat er ook gebeurt. Ik maak helemaal gehakt van die AD-krant-test… Laat ze maar komen!”

Of zijn Amsterdamse bluf eind december 2017 nog werkt zal de tijd leren, maar mocht u als lezer graag een oliebol kopen doe het dan bij Alfred Kroeze van bakkerij Venekamp aan de Ferdinand Bolstraat 134 in de hoofdstad. En vergeet het competitieverband van testen zoals die van de ‘AD Oliebollentest’ immers van een oliebol moet je lekker smullen op oudejaarsavond. Alvast een fijne jaarwisseling gewenst.

Eén reactie

  1. In onze samenleving, met zijn vernauwde bewustzijn, komen veel mensen in opstand. De tijd om alsmaar kampioen te moeten worden ligt toch ver achter ons? We moeten meer van het ‘spel’ genieten. Zullen we echt weer dingen kunnen creëren? Niet met ons ego absorberen maar creëren! Voorlopig dwingen we elkaar deze schijnwereld van competitie op. Onze samenleving zit gevangen in een egoïstische verwachtingswereld. Dat de mensen onderhand niet moe zijn van zichzelf? In dit labyrint moeten nog eerst vele zijwegen bezocht worden voordat men op de bodem van zijn ‘lijden’ is beland. We geven maar niet op! Men schrijft vele kranten en bladen vol over hetzelfde. Men ‘lijkt’ zich bewust van deze schijnwereld. Wij hebben zo’n krachtig ego opgebouwd dat het nog wel even zal duren voordat men uit deze irreële wereld wakker wordt. Men verzet zich hevig en werkt zelfs mee aan zijn eigen ondergang!. Vele zit gevangen in deze vicieuze cirkel. Men strijdt omdat men moet voldoen aan de verwachtingen van de macht bang om van zichzelf te verliezen. Toch lijkt het alsof we het met zijn allen min of meer begrijpen. De samenleving is een ei dat langzaam openbarst. Ik leef niet met de gedachte dat er nog hoop is. Dat is die zelfde vicieuze cirkel. Zodra de wereld stop met lijden zal de reële wereld terugkeren in de harten van de mensen. Ik wens vanaf hier iedereen fijne feestdagen toe.

Reacties zijn gesloten.