Koffieklets (1) – Voedselbank

Aan de keukentafel zat een boer te mopperen, hij was helemaal klaar met de regering van Rusland omdat regeringsleider Poetin Nederlandse groente en fruit boycotte nadat het vliegtuig MH17 neerstortte op 17 juli 2014 in Oekraïne waarvan de Russen beschuldigd werden. De boer had immers veertig hectare kool op het land staan dat toen waardeloos was in economische zin. Zijn zoon had een paar dagen eerder met de trekker al de kool kapot gereden uit woede.

De tafelgenoot van de boer was een inmiddels gepensioneerd oud-medewerker van de Sociale Dienst uit een grote stad, die liet een korte stilte vallen na het verhaal van de landbouwer en zei vervolgens dat de kool geoogst had moeten worden voor de voedselbanken. Deze uitspraak viel volledig verkeerd, er volgde een scheldpartij waarop de boer zijn gesprekspartner de deur wees met de mededeling dat de klanten van de voedselbank maar moeten werken voor hun centen.

© Willem Croese