Achteruit rennen

Piepjong is zij niet meer, dat kun je zien aan de huidplooien in haar verweerde gezicht. Haar bril, montuur type ziekenfonds van toen de ziektekosten nog betaalbaar waren, hangt op het puntje van de neus. De oud atlete kijkt strak vooruit maar ziet nauwelijks iets omdat de glazen vies en vet zijn. Zij vertelt liever over haar successen bij de lokale atletiekvereniging ‘Ren Je Rot’. Het was volgens de oude dame de tijd dat sintelbanen nog vierkant waren, maar dat veranderde toen de wereldkampioenschappen ‘achteruit rennen’ ingevoerd werden, de hoeken waren in de toenmalige situatie lastig te nemen, maar sinds de banen rond zijn kun je de bochten mooi doorkomen. Toch werd de 93-jarige als jonge deerne van 17 wereldkampioene op de vierkante banen. Het vooruit rennen, tegenwoordig hardlopen, was niks voor haar, want zij bleef achteruit kijken dankzij jarenlange gewoonte en dat leverde veel valpartijen op omdat haar tegenstanders de andere kant opgingen. Nu strompelt zij achter de rollator alleen nog vooruit én voor de zekerheid hangen zowel een loep als een verrekijker om haar nek die gekocht zijn van haar spaargeld.

© Willem Croese – 2017

2 reacties

  1. “Dit lees ik graag! Prachtig weergegeven! Willem ten voeten uit! Willem is in vorm, een klasse apart.”

Reacties zijn gesloten.