Arm Amerika

©Willem Croese - www.willemcroese.nl

Twee bewakers sommeerden vanochtend een bedelaar te vertrekken voor een pand dat zij veilig moeten houden aan de North State Street in Chicago. De zwaar vervuilde man deed wat hem opgedragen werd, wel met een heleboel gemopper. De bewakers van één van de vele particuliere beveiligingsbedrijven handelden correct.

Maar toch huilt mijn hart, want deze bedelaar is niet van het prototype Swiebertje naar wie ik als kind graag keek wanneer er weer een spannend verhaal werd vertoond op het toen nog zwart-wit televisiebeeldscherm. Ik heb geen idee hoeveel landlopers en bedelaars ‘downtown’ in Chicago zijn, maar wel heel erg veel. Vaak vertonen deze mensen gestoord gedrag, de straten vormen een soort open inrichting.

Hulp krijgen ze niet. “Waarom zouden ze aandacht krijgen”, is de vraag die veel Amerikanen stellen. Vooral de rijken hebben maling hieraan, je moet jezelf kunnen bedruipen en verder zoek je het maar uit. Sterker, rijk Amerika kijkt neer op arm Amerika. Denk ook aan Obamacare, een niet eens voor iedereen toegankelijke ziektekostenverzekering, maar altijd nog beter dan de malle plannen van Trump.

Uit gesprekken met mensen uit Chicago maak ik op dat velen ernstig zorgen maken over wat Trump allemaal doet en niet doet. Een oorlogszuchtige man die de armen alleen maar armer maakt en de rijken rijker. Het zijn onzekere tijden in Amerika. Je zou toch wensen dat jongeren in verzet komen die Bernie Sanders hebben gesteund. Het is tijd om op te staan voor solidariteit.

Willem Croese