Vijfentwintig jaar ervaring met belastingaangiften

KOOG AAN DE ZAAN – Belastingaangiften invullen is voor veel mensen een kunst apart, niet iedereen kan of durft dit jaarlijks ritueel aan. BWZ’er Jan van Zaane staat al ruim vijfentwintig jaar mensen bij, immers hij verstaat dit vak als geen ander. Op afspraak klaart hij als belastinghulp deze klussen op dinsdag- en woensdagmorgen tot eind mei in het BWZ-gebouw aan de Pinkstraat 14 in Koog aan de Zaan.

door: Willem Croese

Het zijn drukke weken voor Van Zaane (61), maar sinds drie jaar wordt hij bijgestaan door Martin Suer, ook een BWZ-lid die gespecialiseerd is in belastingen. Samen helpen zij op vrijwillige basis mensen met een krappe beurs die niet naar commerciële belastingadviseurs kunnen gaan. BWZ vraagt als niet gesubsidieerde belangenbehartiger voor Zaanse uitkeringsgerechtigden van Bijstand tot en met Pensioen een kleine financiële bijdrage, namelijk aangiften voor individuen € 15,00; fiscale partners € 20,00; voor aanvragen of afmelden toeslagen € 10,00 en daarnaast het lidmaatschap van € 17,50 euro per jaar. Afspraken maken kan per telefoon 075 – 6178497 (bij geen gehoor spreek het antwoordapparaat in) of per e-mail bwz-online@hetnet.nl.

Vijfentwintig jaar belastinghulp

Voordat Jan van Zaane in 1993 begon met belastingaangiften bij de Niet Beroepsmatig Actieven (NBA) in Wormer behaalde hij zijn diploma’s SPD- en A-A-belastingrecht. Sindsdien volgt hij jaarlijks bijscholingen om de laatste wijzigingen en aanvullingen te weten, zodat de Koger helemaal bij is.

Via de intussen opgeheven vereniging NBA klopte Van Zaane in 2002 aan bij BWZ met de vraag of er belastingaangiften gedaan worden voor leden. Op dat moment was er niets, maar sindsdien weet men niet beter. Zodra de eerste jaaropgaven bij mensen binnenkomen maken zij afspraken met de Belastinghulp van de vereniging.

Toeslagen en tips

“Iedereen is opgelucht zodra de belastingaangiften zijn ingevuld. De één krijgt geld terug en de ander moet betalen, maar het is wel duidelijk. En geloof niet alles wat de Belastingdienst vooraf heeft ingevuld volgens de gegevens die bij de dienst bekend zijn. Zo zie ik ieder jaar weer dat er mensen zijn die niets weten over de Huur- of Zorgtoeslag, ik vraag dat voor hen aan wanneer zij hiervoor in aanmerking komen. Het probleem is bij die toeslagen wel dat het een voorschot is en als ik zie dat het bedrag te hoog is dan pas ik het direct aan bij de situatie van de persoon in kwestie”, stelt Jan van Zaane.

Om het invullen goed te kunnen doen is een DigiD-account noodzakelijk om via internet de aangifte in te vullen. Mocht iemand dit niet hebben, dan is Van Zaane bereid om te helpen. Gemiddeld duurt het een week voordat per post de DigiD bij de belastingplichtige op de deurmat valt. Verder zijn jaaropgaven nodig en liever een bonnetje te veel dan te weinig. “Maak een lijstje van giften voor goede doelen en ziektekosten, neem dat mee dan kom ik er wel uit.”

Gepubliceerd ‘Rondje Koog’ – april 2017