Stop met andermans werk jatten

Niet dat ik mij heel wat voel, maar dat eindeloos jatten van andermans beeld-, tekst- en geluidmateriaal daar ben ik intussen helemaal klaar mee. Ik beperk mij even tot foto’s of zoals ik over mijn eigen bijdragen spreek ‘plaatjes’.

Echte fotografen (ik ben slechts een amateurtje, maar toch!) moeten leven van hun werk en dan kun je niet zomaar ongevraagd hun werk gebruiken, daar zijn veelal kosten aan verbonden. Een beetje camera kost een paar centen en de kennis en ervaring van de fotograaf is ook al niet voor niks opgedaan.

Toch lijkt het een vrijbrief voor internetters om het beeldmateriaal te misbruiken door het stomweg te jatten. Ook mij is dit vele keren overkomen op de uitzonderingen na waarvoor keurig toestemming is gevraagd. Vandaar dat ik op internet slechts de foto’s 640 pixels breed plaats met mijn naam er op, zodat je er nauwelijks iets aan hebt om te jatten.

Met teksten is het lastiger, want dat is een kwestie van knippen en plakken en weg is jouw bijdrage. Ik heb werkelijk meegemaakt dat in een blaadje of op een website mijn teksten geheel of gedeeltelijk stonden met andermans naam eronder.

Voor muzikanten vind ik het helemaal een crime, want muziek moet volgens velen gratis zijn. Belachelijk natuurlijk, want ook dit zijn investeringen die geld kosten en geld moeten opleveren om nog meer muziek te maken.

Stop met het digitaal stelen van beelden, teksten en geluid.

Zie ook deze column:

https://www.groene.nl/artikel/al-die-informatiebordjes-zitten-de-echte-kunstervaring-in-de-weg

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.