1 Minuutje (14): De blotebillenclub

Ik geef grif toe, het is vandaag de tweede warme dag op rij van deze week. Niks mis mee. De winterjas blijft in de kast en de parka gaat eruit. Als geoefend wandelaar kleed ik mij in laagjes, dus T-shirt, sweater, jas en dat altijd van katoen tijdens wisselende temperaturen. Reden? Als het te warm wordt doe je de jas uit. Is het te warm dan de sweater uit. En krijg je het koud of koel je af, dan doe je weer de laagjes kleding aan. Zo los ik het op.

Bijzonder is dat je nu mensen op straat ziet puffen met een dikke jas aan. Ik heb het met die stakkers te doen. Je zou toch het liefste de winterjas uittrekken en weggooien? Nu heb je ook een categorie mensen die graag in de blote kont loopt. Ik snap dat wel, want zo kun je jezelf bevrijden van kleding. Dat moment heb ik altijd ‘s morgens na het douchen, dan sta ik met mijn goddelijk jongenslijf van 56 jaar voor de spiegel en zeg dan steevast: “Je mag er nog steeds zijn jongeman.” Of de leden van de blotebillenclub ook aan zo’n zelfverheerlijking doen weet ik niet, feit is dat die lui graag in de blote kont lopen.

Nu zou ik dat alleen doen als het echt warm is, maar nee hoor de blotekontenlopers doen dat vandaag al. Gezapige gepensioneerden halen uit de achterbakken van hun auto’s hun attributen om in het Adam- of Evakostuum te recreëren. Mijn hemel, wat hebben die gasten veel spullen mee zeg. Zo veel dat zij karretjes gebruiken om de handel te verkassen naar het naturistenstrand. Stoelen, paraplu’s, koelboxen, tassen met jawel kleding en badhanddoeken, eentje nam zelfs zijn schoffel mee. Het is slechts 17 graden, brrr.

Jaren geleden sprak ik een lid van de blotebillenclub die altijd de nieuwjaarsduik organiseert, uiteraard met zijn allen in de blote poepgaatjes. Toen ik hem zei dat naakt net zo koud is als met zwempak aan antwoordde hij: “Zo heb ik het nooit bekeken.” Vanochtend hield ik mijn jas aan en liep vlakbij het naturistenstrand door met mijn honden. Ik bedacht dat het toch echt te koud is en dan naar elkaars spierwitte lijven kijken is ook al niks. Nee, toch maar geen blotebillenclub voor mij.

Willem Croese