1 Minuutje (13): Nieuws of geen nieuws

De honden sloegen aan, de krantenjongen stond voor de deur, hij schoof voorzichtig mijn dagelijkse papieren portie nieuws door de brievenbus en riep nog dat hij de kranten heeft bezorgd. Ik keek door het raampje van de deur en bedankte hem voor de bezorging. Vriendelijk zwaaide hij terug en ging verder met zijn tocht. Of krantenjongens en -meisjes ooit miljonair worden valt sterk te betwijfelen, alhoewel de huidige Amerikaanse president Donald Trump je graag anders doet geloven maar dat doe je volgens hem niet met nieuws verspreiden zeker niet dat gemaakt is door journalisten met hun zogenaamde nepberichten.

Ik pakte de kranten, op de voorpagina meldde Het Parool ‘Rutte III begint dans rond GroenLinks’ en in de rechterbovenhoek stond een foto van de verslagen voetbaltrainer Danny Blind met de fijne tekst ‘Nederlands elftal wanbeleid en gepruts’, de NRC opende met ‘Eloquente voetbalman Blind kreeg nooit greep op het Nederlands elftal’ en in de rechterbovenhoek een foto van Russische demonstranten die massaal opgepakt zijn. Oké, het zijn keuzes van de hoofdredacteuren en hun redacties, dan gaat mijn voorkeur toch echt naar die van Het Parool.

Eerlijk is eerlijk, afgelopen weekend liet ik veel nieuws voorbijgaan. Het deed bijna denken aan vroeger wanneer je drie weken op vakantie ging, namelijk geen krant, geen radio, geen televisie, geen telefoon en geen post. Het thuisfront stuurde je een kaartje met daarop getekend een zonnetje en vermelding van de temperatuur, dat was het. En hoe heerlijk was het niet om drie weken nieuws c.q. geschiedenis te missen. Thuis zitten is nog niet op vakantie gaan, dus hoe je het went of keert je krijgt wel wat mee aan nieuws.

Zo heb ik begrepen dat het Nederlands elftal de pottenbak inging tegen Bulgarije, met 2-0 verloor het nationale team. Op de foto’s in de kranten is te zien dat de kaaskoppen niet in de kleur oranje speelden maar in blauw, zal dat het zijn of moet toch Danny Blind het ontzien. Sinds vandaag is de oud Ajacied geen bondscoach meer en de kritiek is er niet minder om. Natuurlijk is dit sportnieuws al zijn er wel belangrijkere zaken om op de voorpagina te plaatsen, zoals de onrust en protesten in Rusland.

Na het lezen van de kranten gaf ik mijn Mechelse herders te eten, ik zette koffie en luisterde naar het nieuws van Radio 1. Mijn gedachten dwaalden af naar vanochtend toen de zon opkwam, het is nu echt lenteweer. En dit was het nieuws.

Willem Croese