1 Minuutje (11): Herman Brusselmans is niet alleen een veelschrijver

Roken en Brusselmans - Willem Croese Afgelopen zaterdag las ik in Het Parool een geestig interview met Herman Brusselmans over veel schrijven en zijn nieuwe boek met de controversiële titel ‘Guggenheimer koopt een neger’. Ja ik ben een fan van zijn absurde verhalen, dus het nieuwe boek zal ik zeker aanschaffen en daarna lezen.

Maar dan die foto, een schitterend exemplaar trouwens, waarop de heer Brusselmans in actie is, namelijk hij stopt met zijn rechterhand een pakje sigaretten in zijn broekzak dat hij met zijn linkerhand open houdt. Tussen zijn lippen hangt een sigaret te wachten op vuur. De veelschrijver kijkt weg van de camera, zijn gezicht is naar links gericht. Brusselmans kijkt serieus. Ik veronderstel zomaar dat er geen jongedame in zijn gezichtsveld is, voor hem jammer en voor ons prettig want alleen over dit moment al kan hij pagina’s volschrijven. Al met al een mooi moment in een Gentse steeg.

Nu is Brusselmans niet alleen een ‘veelschrijver’ maar ook een ‘veelroker’. Voor de gelegenheid pakte ik mijn shagtasje met mijn laatste pakje vloeitjes en aansteker, ik heb het op 1 februari drie maanden niet gebruikt dus zolang ben ik rookvrij. Mijn werkloze rookinstrumenten legde ik op het krantenartikel naast de foto van Brusselmans. Met een schuin oog keek ik naar zijn scheurkalender op 28 januari, de dag van publicatie van het interview in Het Parool en wat staat daar?

‘Eigenlijk ben ik een kettingroker,’

zei Louis.

‘Rook jij ketting?’ zei de jongen. ‘Tabak

is heel wat beter.’ De respons van het

publiek op deze opmerking was niet zo

groot als de jongen had willen

verwachten.

‘Heb jij …’zei Louis, een sigaret

opstekend, ‘er misschien ooit al aan

gedacht om komiek te worden?’

De man die werk vond (1985)

Toeval? Het zal vast wel. Brusselmans rookt, ik niet en dat hoop ik heel lang niet te doen. Intussen ben ik twee weken anti-rookpillenvrij en dat is vol te houden, al blijven er momenten waarin ik graag een peuk zou willen opsteken. Maar nee, vrijdag naar de ‘Stoppen-Met-Roken-Poli’ in het gloednieuwe gebouw van het Zaans Medisch Centrum. Voordat ik ga zal ik de dames van die poli dit stukje sturen.

Willem Croese