Geen hertenbiefstuk meer

Mijn zoon is kok en wat voor eentje, de beste natuurlijk. Op zijn tijd heb en had ik het voorrecht om zijn kookkunsten te proeven. Als vader ben je natuurlijk trots. Zo kwam hij eens thuis tijdens zijn opleiding tot kok. “Wij moeten wat proeven”, zei hij. Wat er allemaal op mijn bord lag weet ik niet precies meer, wel de hertenbiefstuk herinner ik. Wat smaakte dat lekker zeg.

Hertenprotest - Willem Croese

Ik moest afgelopen zondag nota bene op mijn verjaardag aan dit verhaal denken toen ik in Zandvoort samen met zo’n honderd mensen meedeed aan een demonstratie tegen het afschieten van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Niet dat ik nu ineens vegetariër ben geworden, maar ik hoef geen hertenbiefstuk meer. Zeker niet met de wetenschap dat koste wat het kost CDA’er Jaap Bond de populatie damherten drastisch wil verminderen in de duinen en dat doet deze gedeputeerde van de provincie Noord-Holland graag door jagers de arme dieren te laten doden.

De Raad van State besloot zelfs om die grap toe te staan ondanks de protesten van de Faunabescherming en andere organisaties en mensen die zich het lot van de damherten aantrekken. Jaap Bond zal vast een glas geheven hebben op de overwinning in zijn Volendamse woning.

Op Facebook noemde ik de leden van de Raad van State ‘klootzakken’. Een bevriend Statenlid stelde dat de mannen en vrouwen van dat orgaan hier niks aan kunnen doen, want zij moeten het recht uitvoeren. Klopt, zij moeten het recht uitvoeren, maar … jawel er is zelfs een grote maar. Citaat van het Statenlid: “Als je vindt dat de Raad van State dit niet goed heeft gedaan, ligt dit dus niet aan de Raad van State, maar aan de manier waarop onze wetten en regels zijn opgeschreven.” En daarom zou ik de leden van de Raad van State geen ‘klootzakken’ moeten noemen.

Mijn antwoord op die stelling was en is: “Klinkt mooi ‘rechters spreken recht’, maar het probleem is dat de interpretatie vaak ‘krom’ is en dan heb je zelfs ‘domme’ rechtspraak. Vandaar dat de Raad van State in deze zaak ‘klootzakken’ zijn en niet zo’n beetje ook.” Het Statenlid ging verder met het feit dat slechts een paar partijen met onvoldoende meerderheid geen deuk in een pakje boter konden slaan over de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Dan restte mij: “Het is goed dat dé politiek de hand in eigen boezem steekt voor wat betreft tegengas geven aan het malle beleid van CDA’er Jaap Bond. Die oetlul heeft zelfs gezegd over het afschieten van herten in de AWD wanneer het niet lukt volgens de politieke en juridische paden dat hij ‘persoonlijk’ er voor zal zorgen dat jagers hun gang kunnen gaan in ‘Killing Fields AWD’. Ik geef het je maar te doen.”

Ik wil absoluut geen hertenbiefstuk meer na al dat gedoe, zelfs niet van mijn lieve zoon. De mensen zijn knettergek, zeker in zaken waarover slachtoffers als dieren niets tegenin kunnen brengen. Laat de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen met rust.

Willem Croese

Zie ook:

Stop de jacht op damherten in de AWD