#Graaidag

#Graaidag2017, de dag waarop een CEO méér heeft verdiend dan U op een heel jaar

Tekst en fotobron: PVDA+

De linkse PVDA roept maandag 9 januari officieel uit tot #Graaidag2017. Rond lunchtijd, na 5 werkdagen zullen de ceo’s van de Belgische beursgenoteerde bedrijven méér verdiend hebben dan de gemiddelde werknemer op een heel jaar.

2,07 miljoen euro. Zoveel verdienen de ceo’s van de Belgische beursgenoteerde bedrijven volgens de meest recent beschikbare cijfers (2015). Dat is 44 (!) keer meer dan het gemiddelde werknemersloon in ons land. Dat bedraagt 3.367 euro bruto per maand, of omgerekend 46.869 euro per jaar.

Na welgeteld 5,7 werkdagen heeft de gemiddelde CEO van een BEL-20-bedrijf met andere woorden evenveel verdiend als de gemiddelde werknemer op een heel jaar. Gemiddeld, want sommige topmanagers verdienen nóg meer. Carlos Brito is met 4,62 miljoen euro de allerbest betaalde ceo in België. Op de tweede plaats staat Jean-Christophe Tellier van biofarmagroep UCB, met 4,26 miljoen euro.

“De loonkloof tussen CEO’s van het grootbedrijf en werknemers is schrikwekkend groot geworden”, zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. “Wat mij vooral tegen de borst stuit is dat de CEO’s van het grootbedrijf zichzelf op één jaar tijd 17 procent loonopslag hebben toegekend, terwijl werknemers alweer te horen krijgen dat er nauwelijks geld is voor meer koopkracht. De elite bedient zichzelf, terwijl de regering de lonen van de werknemers in bedwang houdt. De regering legt een dunloon-plafiond op. Dat wil zeggen dat de lonen van de gewone werknemers de komende jaren amper mogen stijgen. Maar tegelijkertijd is er nergens een sprake van een dikloon-plafond. De toplonen gaan gewoon door het dak.”

Zie ook:

www.facebook.com/pvdabelgie/