Wij zijn de fuck you-stem

De Vlaamse kwaliteitskrant ‘De Morgen’ publiceerde het interview ‘Wij zijn de fuck you-stem met Peter Mertens, voorzitter van de PVDA+ niet te verwarren met de Nederlandse PvdA. De Belgische PVDA is een landelijke partij en niet zoals alle andere partijen in die bananenrepubliek slechts voor de Vlamingen of de Walen, dus ook in het Frans PTB (Parti du Travail de Belgique).

1 mei Antwerpen PVDA+ - Willem Croese

Ik hou het even bij de PVDA, een marxistische partij die in La Belgique ‘extreem links’ wordt genoemd. Jawel, het marxisme is daar eng. Nou ken ik wel engere stromingen in de politiek, maar moeten wij ‘neoliberalisme’ nu extreem rechts noemen of dan toch maar het fascisme dat zeker bij de Zuiderburen al decennia bloeit.

De reden dat de PVDA nu in de belangstelling staat komt door de populariteit van deze partij die mede gevoed wordt door het optreden van PVDA’er Raoul Hedebouw, hij deed als parlementariër mee aan de Vlaamse versie van het televisieprogramma ‘De Slimste Mens’. Ik geef toe Hedebouw is een innemende man, hij houdt van een goeie grap op zijn tijd. Verder is hij een begaafd spreker die in zowel het Waalse als het federale parlement prima zijn punten weet te maken.

Maar het gaat natuurlijk niet alleen om de populariteit van dat ene PVDA-lid Raoul Hedebouw. Voorzitter Peter Mertens kan er ook wat van. Hij schreef een aantal boeken waarvan ‘Hoe Durven Ze?’ veel opzien baarde omdat Mertens het kapitalisme in begrijpelijke taal blootlegde en daar meteen zijn alternatieven aan toevoegde. Nu heeft hij net een nieuw boek uit, namelijk ‘Graailand’ dat intussen een klassieker is en bovenaan de verkooplijsten staat van boekhandels.

Tja, de opmars van de PVDA is niet te stuiten en dat bevalt de tegenstanders niet, dus weerstand van Bart de Wever (N-VA) hij noemt de marxisten ‘het restafval van de twintigste eeuw’ en de Gentse filosoof Boudry gaat in opiniestukken er nog eens overheen door de partij te beschuldigen van heulen met Noord-Korea. Rechtse krachten pruimen Mertens en zijn marxistische partijgenoten niet, dus de aanval is ingezet.

De PVDA bijt van zich af met argumenten en voorman Peter Mertens stelt in het interview met De Morgen: ‘Wij zijn de fuck you-stem’. Intussen voert zijn partij strijd tegen de hoge energie- en waterkosten; tegen de privatisering van de zorg en bijvoorbeeld de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67. En dat zijn precies de zaken waar de arbeidersklasse tegenaan loopt, dus steunt Jan met de Pet de strijd van de PVDA.

In Nederland heeft die partij als zusterpartij de SP (Socialistische Partij) welke begin jaren negentig het marxisme vaarwel zei. De SP groeide en groeide in ledenaantal, ook parlementair kregen de socialisten voet aan de grond. Met acties en campagnes zoals het ‘Nationaal Zorgfonds’ kreeg de SP de zorg op de politieke agenda en mensen in beweging.

Nationaal Zorgfonds - Willem Croese

De PVDA van Peter Mertens komt regelmatig kijken hoe de Hollanders het doen. Ik heb een belangrijke tip voor de Belgische PVDA: “Blijf jullie klassenstrijd zoals altijd voeren op alle fronten en inderdaad mobiliseer de fuck you-stem”. Geloof het of niet wij Hollanders kunnen hier nog heel veel van leren totdat de SP ooit ook extreem links wordt genoemd.

Rooie Willem