Kerstbomen dumpen

Kerstbomen dumpen - Willem Croese

Kerst, Oud en Nieuw zijn voorbij en dan moet je van je rommel af, zoals de kerstboom. Oplossing? In een winkelwagentje van Albert Heijn en daarna op de stoep flikkeren.

Kerstbomen dumpen - Willem Croese

Of de kerstboom in een soort condoom van plastic doen, zodat je zelf geen naalden en dat soort troep op de vloer krijgt. En hierna? Op straat flikkeren natuurlijk.

In Amsterdam gaat het anders. Het Parool meldt: ‘Gemeente haalt honderd tot duizend kerstbomen per dag op‘.

2013-01-01 10:48:25 AMSTERDAM – Medewerkers van de gemeentereiniging vegen op nieuwjaarsdag het Leidseplein schoon. Schoonmaakploegen gaan in alle vroegte op pad om de resten van het vuurwerk op te ruimen. ANP EVERT ELZINGA

En in Zaanstad gaat het zo volgens afvalverwerker HVC: ‘Kerstbomenactie in Zaanstad op zaterdag 14 januari 2017‘. Lees mee:

De gemeente Zaanstad wil graag voorkomen dat afgedankte kerstbomen op straat liggen. Daarom biedt de gemeente de mogelijkheid uw kerstboom op een verantwoorde manier af te voeren. De boom kan zelfs nog geld opbrengen ook!

Tja, Zaanstad je kunt wel iets ‘willen’ maar de vraag is of het zo gaat, zie mijn foto’s bovenaan dit bericht. Het lijkt mij tot nu toe geen verantwoorde manier.

Voor elke boom die op 14 januari 2017 ingeleverd wordt, wordt € 0,20 uitbetaald. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om bomen vóór 14 januari 2017 te laten afhalen op een vooraf afgesproken tijdstip via onze klantenservice, telefoonnummer 0800-0700. Het dient dan wel om minimaal 100 bomen te gaan.

Ook dat nog die bomen moeten tot 14 januari op straat blijven liggen.

Wanneer je meer wilt weten kun je ook de website van Zaanstad bezoeken met de vraag: ‘Wanneer kan ik mijn kerstboom inleveren?‘. Je kunt een document downloaden waarop staat hoe laat op 14 januari in de wijk de kerstbomen worden opgehaald.

Maar in de tussentijd liggen kerstbomen verdwaald in plastic zakken en winkelkarretjes op de Zaanse stoepen en dat kun je weer melden bij HVC: 0800 – 0700 (gratis) – klantenservice@hvcgroep.nl

Lekker handig in een tijd van ‘marktwerking’, namelijk als gemeente jouw verantwoordelijkheid afschuiven op een commercieel bedrijf. En ja de inwoners van Zaanstad hebben ook hun ‘eigen’ verantwoordelijkheid, maar daar houdt niet iedereen zich aan. Kom op gemeente Zaanstad neem het dumpen van kerstbomen serieus!