1 Minuutje (5): Honden aan de lijn a.u.b.

Honden aan de lijn - Willem Croese

Je kent hen vast wel, hondeneigenaren die overal hun ‘trouwe’ viervoeter loslaten. De stelling is dat honden vrij moeten lopen waar en wanneer zij willen. Geen halsband met daaraan een riem. Mijn meiden worden inderdaad vrolijk van loslopen, maar dan is het een spel door achter elkaar aan te rennen of in volle vaart tijdens ballen gooien.

Ik vind dat honden aan de lijn moeten. Je kunt hiervoor flink wat redenen opnoemen, zoals verkeersveiligheid, niet achter konijnen en ander wild aan, mensen lastig vallen en dwars door tuinen rennen. Er zijn veel verbodsgebieden waar honden niet welkom zijn. De hondeneigenaren hebben dit aan zichzelf te danken door wangedrag.

Vanochtend maakte ik met mijn Mechelaars een wandeling van twee uur in Het Twiske. Voordat wij echt de tocht konden aanvangen liep ik rustig langs een dijk waar de meiden hun behoeften deden. Een vrouw naderde ons met haar middelgrote zwarte hond die los liep. Zij vroeg mij of haar hond vast moest. Ik antwoordde haar: “Liever wel.”

Niet veel later weer een dame met hond, haar loslopende lichtgrijze Stafford liep met een plastic flesje in de bek recht op mijn twee honden af. De Mechelaars braken los en zij doken op de andere hond. De vrouw raakte in paniek. Ik bleef rustig en ik pakte mijn viervoeters bij hun lijnen. “Dit gaat niet expres, het zou fijn zijn als u uw hond aan de lijn houdt. U ziet wat er kan gebeuren.” Mokkend liep zij weg, uiteraard met de hond los.

Willem Croese