1 Minuutje (3): Als de rook om je hoofd is verdwenen

Voor een roker is stoppen met roken een flinke opgave. De één heeft een stoer verhaal dat hij/zij (meestal een hij) ‘cold turkey’ van de ene op de andere dag is gestopt met roken, de ander lukt dit niet. De volgende probeert het met medicatie, ook dat lukt niet altijd. Afkloppen, bij mij gaat het goed met medicatie (zonder bijwerkingen) al is het soms hakketakken.

Vanaf 1 november ben ik rookvrij, maar de omgeving is dat niet. Nu wil ik mij niet beklagen, want het is ook weer niet zo erg dat ik hoestend en proestend langs een roker loop. Ex-rokers die ‘anti-rokers’ zijn geworden, zijn echt de ergste figuren. Zelf dampten zij de lucht ‘blauw’ van de rook en nu klagen zij over anderen die wel roken. Ik wil daar niet aan meedoen, dus geen geklaag door mijn persoontje over rokers.

Toch valt de geur enorm op als je niet meer rookt. Men beweert dat reuk- en smaakvermogen beter worden na het stoppen, maar daar merk ik niks van immers het was altijd al goed. Zo liep ik langs een tramhalte waar op een meter afstand de rooklucht te ruiken was. Afgelopen week was ik op een verjaardag waar stevig gerookt werd. Thuis gekomen rook ik de sigarettenrook aan mijn kleding. Je zou bijna denken dat ik heb staan te paffen. Vies vond ik vroeger wanneer mijn opa op bezoek kwam, die al snel vier a vijf stuks bolknaksigaren op een avond dampte. Voorlopig is de rook om mijn hoofd niet verdwenen.

Willem Croese