1 Minuutje (2): Weg met plastic tasjes

Is het opgevallen in 2016? Gratis plastic tasjes zijn vanaf 1 januari verboden. Kopen mag natuurlijk en er zijn zelfs winkels die met statiegeld werken. Tot voor het begin van 2016 kon je boodschappen doen zonder tas, want je kreeg ze toch wel. Maar daar is intussen een stokje voor gestoken, want volgens de NRC van 4 januari was het verbruik groot. Citaat: “In 2010 werden in de Europese Unie naar schatting 98,6 miljard plastic tassen gebruikt: 198 tassen per inwoner.” Het verbod geldt niet voor etenswaren die kunnen lekken, zoals soep, sauzen of verse vis.

Als je daar toch eens over nadenkt moet de conclusie zijn: “Niet normaal zoveel plastic het milieu in.” Inderdaad wanneer het flink waait of zelfs stormt dan hebben de bomen ineens geen blaadjes maar die verrekte tasjes aan de takken hangen. Net als ballonnen die de lucht ingaan om vervolgens lek in bij voorkeur de natuur te belanden en daar blijven liggen, want vergaan doet het niet. Ook is dat zo met de oceanen en zeeën, het barst daar in het water van plastic zoveel zelfs dat men spreekt over ‘plasticsoep’. Ik heb eens een foto gezien van een dode meeuw, opengesneden en wel, waarin zichtbaar was dat het lichaam volgepropt zat met plastic spullen. Bizar!

Vroeger ging je met een degelijke boodschappentas naar de markt. De aardappelen en groenten werden zonder pardon in de tas gedaan, ook andere etenswaren en dergelijke zeulde je op deze manier mee, die tijd is dus weer terug.

Willem Croese