1 Minuutje (1): Asociaal parkeren

Mensen herkennen ongetwijfeld de momenten die je wacht in de auto. De vierwieler staat uiteraard keurig geparkeerd op een hiervoor bestemde plek en de motor staat uit. Oké, de radio aan om het laatste nieuws te horen, maar het geluid op beschaafde sterkte zonder overlast te veroorzaken. Herkenbaar? Mooi dan ben je wat mij betreft één van de beschaafde parkeerders.

Er bestaat ook een andere categorie, namelijk die van ‘asociale parkeerders’ wachtend in de auto. Hij staat in een straat en laat de motor draaien, zodat de verwarming een aangename temperatuur kan garanderen. De stereo-installatie op tien, lekker knallen. En dan moet je jezelf nog vermaken, dus staren op de ‘smartphone’ om tot je te nemen wat er allemaal aan futiliteiten te melden zijn.

Een variant hierop is de auto parkeren op de stoep, motor laten draaien, uitstappen, deur op slot en even ergens anders naar binnengaan. Of wat denk je over de chauffeurs die hun blik op de rijbaan stilzetten om iemand in of uit te laten stappen? Het verkeer wordt gehinderd omdat iemand niet de moeite wil nemen op een parkeerplaats de passagier van dienst te zijn.

Vanochtend maakte ik een wandeling in het bos met mijn viervoeters. Wij passeerden aan het begin van onze inspanning een parkeerplaats met jawel een automobilist die zijn karretje stil had staan met ronkende motor. Een uurtje later was de situatie nagenoeg hetzelfde, nu met het raam open, het was hem kennelijk te warm. Ongelooflijk, het asociaal parkeren neemt zienderogen toe.

Willem Croese