Zonder smartphone is het leven anders

Het is natuurlijk heerlijk als je een medestander hebt gevonden. Ik las vanavond een mooi interview met de Britse schrijfster Zadie Smith in de boekenbijlage van de NRC. Zij vertelt over Amerika, Engeland, racisme en uiteraard haar nieuwe boek ‘Swing Time‘.

Fotobron: NRC
Fotobron: NRC – Lars van den Brink

Bijzonder is waarmee zij het interview eindigt:

Citaat:

„Ik heb geen smartphone, en dat helpt. Ik klink nu bejaard, en ik zal ook veel missen, maar ik voel me toch bevrijd van die structuur. Het vliegveld, bijvoorbeeld, is een gigantische hal vol zombies die aan hun schermen gekleefd zitten. Ik kan ze ongegeneerd bekijken, waarschijnlijk zou ik ze zonder moeite kunnen beroven.

„De meeste mensen om mij heen vinden het idioot dat ik niet meega met mijn tijd, en die reactie begrijp ik. Maar ik denk dat er toch een paar mensen moeten overblijven die níet de hele dag naar hun telefoon staren – al was het maar ter vergelijking, om te zien hoe het leven eruit ziet zonder.”

Als fanatiek ‘niet gebruiker’ van een smartphone klinkt voor mij deze uitspraak als muziek in de oren. Ze bestaan nog mensen zonder smartphone en die maling hebben aan dat je niet bereikbaar was of wat dan ook. Alleen al daarom ga ik het nieuwe boek van Zadie Smith lezen …