Niet zwart-wit, wel het gezonde verstand

Sinterklaas is weer in het land en ook nu is er veel beroering over de kleur van zijn Pieten. Voorstanders van ‘Zwarte Piet’ beroepen zich op traditie en willen dat Piet zwart blijft. Tegenstanders noemen de kleur van Piet racistisch en leggen de link naar de slavernij. En zo zijn er nog wel veel meer redenen van zowel voor- als tegenstanders om luid en duidelijk hun meningen te laten horen en zien.

De verharding van die discussie (?) over wel of niet zwarte Piet neemt toe. Uitingen zijn volop te vinden op sociale media en ook op straat tot en met arrestaties. De vraag is wat mij betreft wanneer men de strijdbijl begraaft. Kom tot elkaar is mijn verzoek. Je kunt niet blijven ontkennen dat mensen met een donkere huidskleur hinder ondervinden door het jaarlijkse Sinterklaasfestijn met zwarte Pieten, zij ervaren dit als discriminerend en moeten zich verweren tegen racistische uitingen.

Is het nou zo’n moeite om de zwarte Pieten te vervangen voor andere kleurvarianten waarmee mensen geen leed aangedaan wordt? Dan kan iedereen zonder gedoe het kinderfeest vieren. Het is een kwestie van het gezonde verstand. Stop racisme!

Willem Croese