Den Helder

Woord vooraf. Definitie volgens het grootwoordenboek der Nederlandse Taal van Dale.

Anekdote: 1) Mededeling van kenschetsende bijzonderheid, een schilderachtige of vermakelijke trek uit ons leven van een historische persoon, bij uitbreiding ook van andere personen. 2) Amusant kort verhaal.

Den Helder

Tekst: RobD, Uw Gastschrijver.

Ik ga iedere dag op dezelfde tijd met de trein. Ook mijn medereizigers zijn doorgaans dezelfde. Ik zou wel een passagierslijst willen hebben, waarop staat als iemand verzuimt om mee te reizen.

Tegenover mij zit een man in een pak. Per dag wisselt dat van kleur. Vijf dagen per week; blauw, bruin, groen, zwart en grijs. Ik zit tegenover hem en zie iedere dag dat hij, met gekruiste benen, naar buiten staart. Ik waag het erop en vraag: “Mijnheer mag ik U iets vragen?” “Ja, jongeman” zegt de statige mijnheer. “Uw schoenveter hè, die veter is iedere dag los. Ik zie dat dagelijks”. “Wat ik me nu afvraag, slaapt U met Uw schoenen aan?” “Nee, ik heb een horzelvoet”, zegt de man. Ik zeg: “Oh gelukkig maar”.

Na een uur treinen, zijn we in Bovensmilde. Het is leeg geworden in de trein. Ik spreid een krant uit op de stoel tegenover mij. Ik leg mijn voeten erop. De Conducteur komt langs. “Plaatsbewijs alstublieft?” Hij staart op mijn kaartje en zegt: ”Dit plaatsbewijs is voor Den Helder, maar de trein gaat naar Groningen!” Ik zeg: “Dat moet U niet tegen mij zeggen maar tegen de machinist, hij rijdt!” Ik had hem per ongeluk het treinkaartje van vorige week overhandigd, waarmee ik naar mijn grootje ben geweest. Als door een wesp gestoken, reageert de conducteur: “Mijnheer Uw voeten moet U van de bank halen! Ik vraag aan hem of hij thuis ook kaartjes knipt. Ik zet mijn voeten op de vloer. Een kwartier later komt de trein tot stilstand. Ik denk nog lekke band! Ik hoor een hoop geblaf. Het komt mijn richting uit. Twee beambten van de spoorwegpolitie houden stil bij mij. Leuke hond, zeg ik. Een Griekse herder zeker? Hoe heet hij, La-me-los? Nee, zegt de beambte het is een Mechelaar, een Belg. Ik zeg, “wat een rare naam voor een Belg, “Lamelos”. Zullen we ergens wat gaan drinken? Probeer ik nog. Ja zegt de snuggerste van de twee. “Op het bureau!” “Als het maar in Den Helder is” protesteer ik. Met de mechelaar en twee spoorpolitiemannen word ik naar Den Helder overgebracht. Prachtige reis gehad. Het enige wat er aan ontbreekt, is de railtender. Voor een krantje en een kop koffie.

Ik moet aan de commander in chief uitleg geven over mijn actie. Ik zeg dat ik me alleen afvroeg of de conducteur thuis ook kaartjes knipt. Ik leg thuis mijn voeten ook niet op de bank! De man krabt op zijn hoofd. Ik word met een waarschuwing heengezonden.

Op het perron zie ik met grote letters staan DEN HELDER. Wat gek, hier was ik vorige week vrijdag ook. Ik kijk op het treinkaartje en zie de datum 6.6.99. Dat was het dus, het is vandaag vrijdag de 13e! Nu begrijp ik ineens waarom de treinreis zo stroef verlopen is.

Andere anekdotes van deze gastschrijver op deze website zijn: Rat race, BBQ 2016, Boa Constrictor, Kappersblues, Standenmaatschappij 1974, Den helder, Zomervakantie, Asociaal gedrag, KL 79, Mijn Grootje, Betaalmiddel, Tandartsbezoek, Winkel, Prijsverschil, Cakewalk, Stiefbroer, Hoogste lied, Durp, Tegenslag, Dierendokter, Goedgelovig, Verjaardag, Engeland, Zwemles, Sancta Maria 1970-1976, Vogelvlucht, Bewijs.

Mijn nieuwe anekdote met de titel ‘Zomervakantie’ verschijnt over 2 weken!

Zij begint als volgt…

Al in december wordt besloten om naar een vakantiepark te gaan. De commercials op TV geven aan dat je bij Center Parcs voorheen Sporthuis Centrum kan survivallen…

Tot dan!

Lachen doe je niet alleen!