De stippeltjeshond

Een beetje hondenliefhebber heeft een voorkeur voor een bepaald ras, de mijne is en blijft de Mechelse herder die doorgaans leergierig, lenig, waaks en trouw is. Gelukkig houdt niet iedereen van dit soort herder, want dan wordt het zo’n modehond zoals je dat destijds had met de Duitse herder naar aanleiding van de televisieserie ‘Commissaris Rex’ waarin een reu een heldhaftige politiehond speelde.

dalmatier-0091

Spontaan denk ik nu aan de Walt Disneyfilm ‘101 Dalmatiërs’ uit mijn geboortejaar 1961, die later opnieuw werd uitgebracht in de jaren 1969, 1979, 1985, en 1991. Ik herinner na een nieuwe versie van de film elke keer de opkomst van deze witte met zwarte stippen honden in het straatbeeld.

Jammer genoeg belandden ook Dalmatiërs in het dierenasiel nadat eigenaren afstand hadden gedaan van zo’n viervoeter. Toch was in het Zaanse dierenasiel één persoon daar niet rouwig om, hij heette Jan en was stapelgek op ‘stippeltjeshonden’. De naam ‘Dalmatiërs’ kon hij niet uitspreken, maar wanneer er zo’n hond in het asiel zat ging Jan steevast iedere ochtend een wandeling maken rondom de Jagersplas in Zaandam.

In de jaren tachtig ontmoette ik een vrijwilligster van hetzelfde asiel die nieuwe eigenaren bezocht om te zien hoe het met een hond ging. Zo kwam zij bij een man die een Dalmatiër uit het asiel had gehaald. Zij belde aan en hoorde geen geblaf, maar de man deed wel de deur open en liet na introductie de vrijwilligster binnen die op haar beurt naar de hond vroeg.

De man liet een pijnlijke stilte vallen en wees naar de hoek van de kamer waar de hond zat. “Hij is dood en ik heb hem op laten zetten.” De vrijwilligster van het asiel kreeg niet eens de tijd om te vragen wat er was gebeurd, want de man in kwestie liep naar de hoek van de kamer waar hij een stekker in het stopcontact stak waarop twee lampjes gingen branden in de ogen van de opgezette hond alsof het een schemerlamp was. “Ik klapte dicht en wist niet meer wat te zeggen”, vertelde zij mij.

Zelden kom ik nog Dalmatiërs tegen op straat. En toch worden deze honden nog steeds gefokt onder toeziend oog van de ‘Nederlandse Club voor Dalmatische Honden’. Ik ga er gemakshalve vanuit dat het bovenstaand idiote verhaal tot de verleden tijd behoort voor de stippeltjeshonden.

Willem Croese

2 reacties

  1. vervolg op eerste reactie.
    Was het de man met de geprepareerde hond niet bekend, dat je door gewoon te gaan wandelen met het huisdier, ook een kennelijke staat van ‘verlichting’ kan bereiken? Het lopen met de hond, verdrijft de duisternis in het hoofd beter, dan die 2 bizarre led lampjes in de kop van je hond.

    RobD

Reacties zijn gesloten.