De BOA constrictor

De BOA (Buitengewoon Opsporing Ambtenaar) is terug in onze habitat zoals biologen dit zo mooi kunnen zeggen.

Na de terugkeer van de Bever keert de BOA terug van weggeweest. Met stijgende verbazing heb ik er een aan het woord gezien op de regionale TV zender RTV-Utrecht. De ambtenaar declameert dat hij liever de eigenaar van de hond ‘doodschiet’ dan de hond die ‘zijn’ ree had gegrepen. Waarvan akte.

‘Stoere praat van dit boswachtertje!’

Deze BOA ontbreekt het in iedere geval aan LOGICA. Als Buitengewoon Opsporing Ambtenaar treed je ver buiten de grenzen van betamelijkheid met de opmerking. Volgens mij roep je hiermee veel onheil over jezelf af door je zo op te stellen. Laat dit nou toevallig voor de camera van RTV-Utrecht gebeuren. Een nieuwszender waar deze hondenbezitter ook naar zit te kijken!

Ondanks dat ik geen BOA ben en niet hoef te handhaven wijs ik rokende recreanten er op dat er bijvoorbeeld in een droogteperiode code rood is afgegeven. Dat betekent dat er bosbrandgevaar is! We leven op de Utrechtse Heuvelrug in een groot gebied, onderdeel van een enorm groot ecologisch gebied. Ik word altijd bedankt als ik op het gevaar wijs, de Mechelaar krijgt altijd een aai over haar bol! Zelfs recreanten die hun septictank even willen legen krijgen een tip van mij om dit niet te doen. Ik leg uit dat er veel wandelaars met honden lopen die gek zijn op menselijke uitwerpselen. Maar er ook ziek van worden. Op de camping in de buurt kunnen ze het kwijt. We nemen ook drugspuiten mee die rond de bankjes in de grond zijn verstopt. Mijn hond wijst ze altijd perfect aan! Ik heb geen BOA nodig om me verantwoordelijk te voelen voor mijn leef(bos)omgeving. Zo ken ik tientallen hondenbezitters die er net zo over denken.

Laatst kreeg ik nog een waarschuwing van een BOA omdat ik mijn hond even los liet lopen. De hond laat ik even los lopen zodat de hond zijn behoefte kan doen in de bosrand. Ik voorkom hiermee dat de hond ‘op’ het bospad gaat zitten poepen. De volgende keer kost het me 80 euro boete, zegt de BOA. De jonge BOA vertelt me dat hij net zijn diploma heeft gehaald. Ik feliciteer hem nog met dit heuglijke feit. Ik zeg dat hij nu langzaam in de maatschappij kan ingroeien. Mooi beroep waar je naast kennis van bomen, vogels en dieren ook over een flinke dosis mensenkennis moet beschikken. Dat zit wel goed zegt de knaap. Ik weet het, ‘we praten allemaal naar we verstand hebben, zeg ik’. Er valt nog heel veel te leren. Waarschijnlijk woont hij nog bij zijn moeder, wat hij bevestigt. Ik moedig hem aan,’ Dan ben je goed op weg en kan je werken aan je zelfstandigheid’. ‘Ja mijnheer zeker wel’, zegt hij.

Ik vind het een brave broeder die waakt over ons milieu. Maar daar hoort ook de openbare weg bij! Deze heren rijden in van die hele mooie BOA autootjes soort MPV’s met zwaailichten en al, om snel ter plaatse te kunnen zijn. Maar onder gewone omstandigheden horen ook deze heren zich aan de snelheid te houden! Bij ons in de straat wordt er met hoge snelheid gereden om weer een hondenbezitter te kunnen betrappen. De rakkers! Ik heb ze niet geklokt op hun motorfiets en auto, maar het gaat tot tegen de 80 kilometer per uur. Langs de weg wordt wel 10x aangegeven dat de snelheid 30km per uur mag zijn.

Om in de sfeer van de LOGICA van de boswachter te blijven zeg ik tot slot dit:

Alle slangen zijn groen, Alle boswachters zijn groen,

Dus alle boswachters zijn slangen.

Slangen zijn gevaarlijk, dus die moet je………………………. Regels zijn er om de mensen te dienen en niet andersom.

Gastschrijver, RobD.

Eén reactie

  1. Leuke verhalen Rob, ook deze weer. Mooie registratie van de ”betuttelcratie”en wederom je rake visie hierop. Leuke humor. Den Helder ook een humoristisch toppertje.

Reacties zijn gesloten.