Burgemeester bemoeit zich met opvolging

Uit het Noordhollands Dagblad editie Zaanstreek:

ZAANSTAD – Burgemeester Geke Faber bemoeit zich met de sollicitatieprocedure voor haar opvolging. Dat zegt Willem Croese, een van de twaalf kandidaten.

Door Rob Swart – 3-6-2016, 11:37 (Update 3-6-2016, 11:46)
Zaandammer Croese moest vorige week op gesprek komen bij Faber, waarbij de burgemeester uitgelegd zou hebben dat de commissaris van de koning haar gevraagd heeft kennis te maken met Croese en van het gesprek verslag te doen.

Commissaris Remkes leidt de sollictatieprocedure, maar de gemeenteraad heeft een belangrijk aandeel in de keuze. Een vertrouwenscommissie uit de raad krijgt na eerste selectie door Remkes, de kandidaten te spreken.

Formeel is er geen rol voor de zittende burgemeester. Zover voorzitter van de vertrouwenscommissie Ruud Pauw weet, is er niets over afgesproken. Hij heeft inmiddels contact opgenomen met de kabinetschef van Remkes om te horen waarom Faber is ingeschakeld in de procedure.

Volgens Croese voelde de kennismaking als een sollicitaiegesprek. Hij heeft daarin verteld wat zijn plannen zijn. Croese is actief in de SP en zijn programma komt overeen met dat van zijn partij: meer sociale woningbouw, tegen cultuurbezuinigingen, geen jacht op uitkeringsgerechtgden en verzet tegen versobering die vanuit Den Haag wordt opgedrongen.

(Update 3-6-2016, 15:09): Volgens de provincie is het zelfs verplicht dat inlichtingen over sollicitanten worden ingewonnen bij de burgemeester van de stad waar de sollicitant woont. Een gesprek kan daar bij horen, maar hoeft niet. Waarom Faber Croese heeft uitgenodigd zegt de provincie niet. ,,Over individuele gevallen zeggen wij niets.”
(Update 3-6-2016, 15:09): De raadsfractie POV heeft B en W van Zaanstad om tekst en uitleg gevraagd.

Zie ook:
http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/zaanstreek/article28156344.ece/Burgemeester-bemoeit-zich-met-opvolging?lref=SL_1