Huisartsen weigeren vluchtelingen

Vluchtelingen die medische hulp nodig hebben moeten net als een ieder ander naar de huisarts, maar staan vaak voor een dichte deur. In asielzoekerscentra draaien huisartsen 24-uursdiensten, zij hebben hun handen vol aan dit werk. Helaas kunnen de medici door deze drukte niet iedereen helpen en moeten doorverwijzen naar collega’s elders die op hun beurt weigeren vluchtelingen te helpen. De taalbarrière is groter dan verwacht, zeker met een groot tekort aan tolken die de afgelopen jaren weg zijn bezuinigd waardoor patiënten niet kunnen communiceren met artsen.

Hanneke Ermstrang – de Ruiter, regiomanager Stichting Nieuwkomers en Vluchtelingenwerk Brabant Centraal (lees: Vluchtelingenwerk) vertelde deze noodkreet gisterenavond tijdens een bijeenkomst over vluchtelingen van SP Dongen/Gilze-Rijen. Het schokkende nieuws kan vergaande gevolgen hebben voor de gezondheid van de betrokkenen en hun omgeving. De oplossing is uiteraard tolken aanstellen die asielzoekers bij kunnen staan tijdens het bezoek aan artsen. Politiek Den Haag moet dan wel snel actie ondernemen.