Doe het zelf

160105_ZoutzuurFotobron: http://www.grafeen.be/

Er moest brood op de plank komen, het waren de nadagen van de crisis in de jaren tachtig, dus solliciteerde ik als verkoopmedewerker bij een doe-het-zelfzaak. Ik was al lang blij dat ik een baan kreeg, geen wereldbaan maar toch leuk. Je maakte nog eens wat mee met klanten.

Zo stond een oud-collega jongerenwerker voor mij die vroeg naar een badkuip zonder stop. Ik vertelde haar dat ieder bad een stop heeft om het water na gebruik weg te laten stromen in het riool. En dat was nou precies wat zij niet wilde, want dan zouden haar kikkers wegspoelen.

Een andere dame op hoge hakken en met een bontjas aan vroeg naar een autoradio die alleen rode lampjes had. Het merk en de kwaliteit maakte haar niet uit. Ik verkocht haar een exemplaar. Tijdens het afrekenen verklapte zij haar beroep, namelijk prostituee.

Op de verfafdeling stond een wat oudere man die mij vroeg naar een afbijtmiddel. Hij wees zoutzuur aan en vroeg of ik daar iets meer over kon vertellen en dat deed ik. Na de technische details haalde ik een anekdote aan van mijn handvaardigheidsleraar die bij gebruik van het goedje altijd zei: “Pas op dat je het niet over jouw handen krijgt, want hierna kun je je vingers in de prullenbak gooien.” De klant antwoordde: “Dat hoeft in mijn geval niet meer.” Hij toonde zijn onderarmen met twee stompjes, zijn handen waren al weg.