Crowdfunding voor vrijwilligerswerk?

Dat het welzijnswerk een opfrisbeurt nodig had zal best. Enige reflectie is geen overbodige luxe, maar om de subsidiekranen zodanig dicht te draaien dat buurthuizen moeten sluiten gaat wel heel erg ver. In een villawijk is zo’n huis niet direct nodig, want de bewoners daar hebben centen zat om in de kantine van de golfbaan zich te vermaken en vol te laten gieten met drank. In een arbeiderswijk ligt dat toch effe anders, daar hebben mensen elkaar keihard nodig om de koppies boven water te houden.

Maar ja, het Kabinet Rutte-II (VVD, PvdA) en de gedogers D66, ChristenUnie en SGP denken daar flink anders over. Sluiten die tenten, mensen moeten participeren (een duur woord voor iets doen voor en met elkaar), start eigen clubjes, enzovoorts, maar wel allemaal op eigen kosten. In mijn woonplaats Zaandam is de lokale welzijnsorganisatie ‘Welsaen’ op de fles gegaan door graaiende bestuurders, verkeerd beleid en rigoureuze bezuinigingen. Wat resteert zijn zogenaamde ‘buurtbedrijven’ die een buurthuis runnen, zoals ‘Buurtcentrum De Poelburcht’ en de zwaar afgeslankte vrijwilligerscentrale ‘Zaankanters Voor Elkaar’.

Van die laatste organisatie ontving ik een uitnodiging voor diverse cursussen. Ik gaf mij op voor eentje over het thema ‘verklaring omtrent gedrag’. Door een administratieve fout werd ik echter ingedeeld voor de cursus ‘crowdfunding’, intussen is dit rechtgezet. Niettemin vroeg de enthousiaste medewerker of ik niet te porren ben voor de cursus crowdfunding, dat gesponsord wordt door de Rabobank en gehouden wordt in het gemeentehuis op 1 april (géén grap).

Beleefd heb ik bedankt, omdat ik die avond echt want anders te doen heb, maar mijn bezwaar tegen de sponsoring door de Rabobank heb ik ook laten weten. Het moet toch niet gekker worden dat vrijwilligers betaalde banen innemen in bijvoorbeeld het buurthuis, dat je straks in de Rabobankzaal van zo’n centrum de koffie mag drinken en dat je naar de pijpen moet dansen van zulke geldverstrekkers. Ik participeer mijn hele leven al, maar ik verdom het om voor het grootkapitaal te kruipen. Crowdfunding laat mij niet lachen.